stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

480 brezplačnih meritev radioaktivnega radona

Piše: STA

Čas objave:
20.02.2020 09:52

Zavod za varstvo pri delu (ZVD) že tretje leto zapored izvaja brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na območjih z večjo koncentracijo tega radioaktivnega plina, zato gospodinjstva vabijo k prijavi na meritve. Poleg tega zagotavlja meritve v šolah in vrtcih po Sloveniji. Radon je radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren.

Uprava RS za varstvo pred sevanji v letu 2020 financira 480 meritev radona, z namenom določitve izpostavljenosti prebivalcev negativnim vplivom radona. Na podlagi ugotovitev se presodi potreba po ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti. Meritve izvajajo s pasivnimi detektorji, ki se jih postavi v bivalni prostor za čas od 60 do 90 dni.

Brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih letos izvajajo predvsem v tistih občinah, ki so na območjih z več radona, med njimi so: Črnomelj, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Kočevje, Loški Potok, Ribnica, Semič, Sodražica in Žužemberk.

Meritve se lahko dodatno izvajajo na območjih Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Uprava RS za varstvo pred sevanji meritve koncentracije radona redno izvaja tudi v objektih, ki so namenjeni izvajanju vzgojno-varstvenega, kulturnega, zdravstvenega ali izobraževalnega programa, to so med drugim vrtci, osnovne in srednje šole, dijaški domovi, bolnišnice ter zdravstveni domovi.

Več informacij o prijavi na meritev je mogoče dobiti tukaj