Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto/Krško

A&V: Program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora tudi na Dolenjskem in v Posavju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.12.2016 13:24

Zdravstveni dom (ZD) Novo mesto, kjer so danes začeli izvajati državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora, je s tem postal presejalno središče za Dolenjsko in Posavje. Za opremo prostorov in zaposlitev dodatnega osebja so v ZD namenili približno 25.000 evrov lastnega denarja, je povedala direktorica doma Alenka Simonič.

Na današnji slovesnosti je Simoničeva dejala, da je novomeški ZD letos izpolnil zahteve za pridobitev certifikata za omenjeni preventivni organizirani presejalni program, v katerega bodo z navedenega območja z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojk pozvali vse ženske iz ustrezne ciljne skupine.

Po podatkih ljubljanskega onkološkega inštituta bodo na presejalno mamografijo v Novo mesto v prihodnjih dveh letih povabili vse ženske, stare 50 do 69 let, s stalnim prebivališčem v občinah Novo mesto, Dolenjske Toplice, Kostanjevica na Krki, Krško, Mirna, Mokronog-Trebelno, Sevnica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk.

Gre za skupaj približno 17.000 žensk, ki jih bodo na pregled povabili pisno. Nanj se lahko naročijo tudi same, za preostale območne občine, Brežice, Metlika, Črnomelj in Semič, pa načrt širitve programa Dora predvideva mobilne presejalne enote.

Po besedah vodje programa Dora Maksimiljana Kadivca je novomeški ZD peto regijsko presejalno središče, ki so ga po novem načrtu širitve vključili v omenjeni program. Z novim centrom bo v preventivno slikanje dojk vključenih 72 odstotkov vseh žensk navedene starosti, onkološki inštitut pa je s sodelovanjem pristojnih ustanov lani pripravil posodobljeni strateški načrt, ki na Slovenskem na novo opredeljuje načrt širitve programa Dora.


V tega so zdaj vključene ženske z območij zavodov za zdravstveno varstvo Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica in Novo mesto ter delno Kranj in Krško. Cilj programa je med ciljno skupino zmanjšati umrljivost za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov, je še navedel Kadivec.

Kot je opozorila dolgoletna predsednica združena Evropa Donna Mojca Senčar,  je v Sloveniji tako kot drugje v razvitem svetu pri ženskah najpogostejši rak dojk. Zanj letno zboli več kot 1200 žensk, njihovo število pa narašča. Po podatkih registra raka na onkološkem inštitutu tega le pri polovici žensk odkrijejo dovolj zgodaj, ko je bolezen še v omejenem stanju in ko je zdravljenje še zelo uspešno.

Sicer pa raka dojk lahko zgodaj odkrivajo s preprosto presejalno mamografijo, ko še ni značilen in bolezenski znaki še niso vidni. Z zgodnjim odkrivanjem raka na dojkah pa se možnosti za ozdravitev te bolezni zelo povečajo, je še povedala Senčarjeva.

Predsednica združenja Evropa Donna, Mojca Senčar


Direktorica ZD Novo mesto, Alenka Simonič