petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

A&V&F: Novomeški simfoniki s tradicionalnim koncertom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2017 16:16

V počastitev slovenskega kulturnega praznika sta Mestna občina Novo mesto in Glasbena šola Marjana Kozine v Športni dvorani Marof pripravila tradicionalni koncert novomeškega simfoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Mira Sajeta.

Po besedah ravnatelja novomeške glasbene šole Matije Slaka se simfoniki vsako leto trudijo, da pripravijo še boljši in predvsem še aktualnejši program. Takoj po končani sezoni se že pripravljajo na novo, kajti vsako leto imajo pred sabo izzive privabit čim več poslušalcev na koncert Simfoničnega orkestra Novo mesto, ki ga tradicionalno pripravljajo v Športni dvorani Marof v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

Novomeški simfonični orkester je nastal leta 1989 in ves čas deluje pod okriljem Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. V orkestru igrajo poleg rednih tudi nekdanji učenci glasbene šole, skupno pa šteje več kot 100 članov. Sodelujejo tudi učitelji godal, pihal, trobil in tolkal, ki tako poleg poučevanja in aktivnega igranja v orkestru opravljajo še poslanstvo mentorstva posameznim skupinam oziroma sekcijam. Prav slednje je za delo in rast ter napredovanje vsakega neprofesionalnega orkestra še kako pomembno in sploh nepogrešljivo.

Program tokratnega koncerta v dvorani Marof je izjemno široko zastavljen. Iztočnica je pesem Toneta Pavčka Dober dan, življenje. Na odru se bo tokrat predstavilo več kot 120 nastopajočih, ki bodo izvajali dela Roka Goloba, Danila Bučarja, Marjana Kozine in tudi velikih svetovnih imen, kot je na primer Freddie Mercury. Kot solisti se bodo na gala prireditvi predstavili Maja Bevc, sopranistka Valerija Šoster, pianistka Eva Zec, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, nastopili pa bodo tudi pevski zbor pod vodstvom mentorice Jožice Prus in plesalki Eva Krštinc in Tinkara Susman.

Ogled koncerta novomeški simfonikov bo tudi tokrat brezplačen.

Matija Slak o večernem koncertu novomeških simfonikov