zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice

Amadej Kramar evropski podprvak med mladimi kemijskimi tehniki

Piše: R.K.

Čas objave:
09.10.2023 12:01

Dijak Srednje zdravstvene in kemijske šole Amadej Kramar, ki je od 1. oktobra študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer Kemija, se je med 24. in 29. septembrom z mentorico Melito Miklavčič udeležil 16. evropskega tekmovanja Grand Prix Chimique, ki je organizirano vsaki dve leti v eni od evropskih držav.

Letos je potekalo v Zagrebu na Prirodoslovni školi Vladimira Preloga v organizaciji Oddelka za kemijo Naravoslovno-matematične fakultete Zagreb. Amadej si je vstopnico za tekmovanje prislužil na izboru med tekmovalci vseh petih slovenskih kemijskih šol, kjer je bil prvouvrščeni.

Na tekmovanju je sodelovalo 20 tekmovalcev iz 10 evropskih držav, in sicer iz Avstrije, Švice, Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske, Italije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Zaradi različnih šolskih sistemov v sodelujočih državah so med tekmovalci kar precejšnje razlike tako v starosti kot tudi v času izobraževanja za kemijski poklic ter s tem izkušnjami za praktično delo v laboratoriju. Tekmovalci so bili stari med 18 in 24 let. Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del predstavljajo organske sinteze z izolacijo in analizo produktov, drugi del pa je kompleksna analiza realnega vzorca z uporabo različnih analiznih metod. Vsak del tekmovanja traja praktično po 8 ur. V tem času tekmovalci praktično izvedejo zadano nalogo in napišejo poročilo z izračuni in vrednotenjem rezultatov.

Žirija (ocenjevalci iz držav tekmovalk) je bila nad Amadejevim delom, natančnostjo in organiziranostjo zelo navdušena. Pokazal je, da je res dober kemik, da ve, kaj dela in to dela pravilno po načelih dobre laboratorijske prakse. Amadej je znal uporabiti in povezati teoretično in praktično znanje, ki ga je dodatno utrdil in nadgradil med nekajmesečnimi intenzivnimi pripravami v šoli z mentorico Melito Miklavčič in laborantko Majdo Jožef ter dvotedenskim delom v laboratorijih tovarne Krka, kjer so mu njihovi strokovnjaki omogočili, da je lahko delal tudi z aparaturami, ki jih v šolskih laboratorijih nimamo. Vse našteto je pripomoglo k odličnemu uspehu, saj je Amadej osvojil 2. mesto na 16. Grand Prix Chimique in s tem postal evropski podprvak med mladimi kemijskimi tehniki.