nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Antonu Progarju priznanje za izjemne dosežke

Piše: R.K.

Čas objave:
25.05.2022 12:00

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2021.

Gre za najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Nagrado je prejel Tonček Smolej, priznanja pa Anton Progar, Ivica Čretnik, Veronika Žižek, Slobodan Filipovič, Društvo Center za pomoč mladim in Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina.

Antonu Progarju je bilo priznanje podeljeno za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju rekreacije ter vzgoje in izobraževanja.

Anton Progar je aktivni član Planinske zveze Slovenije že od leta 1958. Po zaposlitvi na vajeniški šoli je organiziral planinski krožek, katerega mentor je bil do upokojitve. Pri mladih je razvijal ljubezen do planinstva, narave in jim privzgajal planinske vrednote. Kot prostovoljec je vzgojil generacije planincev, vodnikov, markacistov in varuhov gorske narave. Opravljal je več funkcij v Planinskem društvu Krka Novo mesto, od leta 2009 mu tudi predseduje. Ena njegovih prvih nalog je bila obnova Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih. Poskrbel je tudi za predstavitev Trdinove poti, za organiziranje pohodov in za prenovljen Vodnik. Je tudi eden od pobudnikov za ustanovitev pohodniške skupine Gorjanski škratje in Gorjanske gospodične. Od leta 2018 je tudi voljeni član upravnega odbora Planinske zveze Slovenije. Prostovoljsko delo Antona Progarja na področju vzgoje in izobraževanja ter rekreacije se meri v desetletjih.