sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Metlika

AVDIO: Bela krajina bo pomagala otrokom s posebnimi potrebami

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.01.2017 14:29

Rdeči križ Metlika je na prošnjo staršev in v sodelovanju z vrtcem Črnomelj in črnomaljskim ZIK-om ter ob podpori in s pomočjo vseh treh belokranjskih občin danes začel novo humanitarno akcijo “Stopimo skupaj za otroke v belokranjskem razvojnem oddelku” .

Konec lanskega leta so zaključili akcijo zbiranja finančne pomoči za družino Vevoda iz Dolnje Lokvice pri Metliki. V sodelovanju z Dolenjskim listom so za pomoč omenjeni družini zbrali 1.250 evrov pomoči. Tokrat pa je na vrsti nova akcija za štiri  otroke iz črnomaljskega vrtca, ki potrebujejo posebne razvojne terapije. Slednji za svoje dobro počutje in kolikor se da uspešen razvoj potrebujejo posebno skrb in specifične pristope specialnih strokovnjakov, a so trenutno prikrajšani za dodatno strokovno pomoč.

V šolskem letu 2015/2016 je Vrtec Črnomelj odprl oddelek s prilagojenim programom, t.i. razvojni oddelek, v katerem so štirje otroci - dva iz metliške in dva iz črnomaljske občine, je povedala sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Metlika, Zalka Klemenčič. Čeprav so vsi ti otroci opredeljeni kot otroci s posebnimi potrebami, pa se med seboj zelo razlikujejo po svojih individualnih značilnostih ter sposobnostih. Dva otroka sta težje gibalno ovirana, kar pomeni, da ne hodita, se ne hranita samostojno, v vrtcu potrebujeta stalno skrb in nego ter pomoč pri vseh dnevnih aktivnostih. Poleg težje gibalne oviranosti se pri enem otroku kaže motnja avtističnega spektra, zaostanek v duševnem razvoju ter velike težave v govorno-jezikovni komunikaciji. Drugi otrok s težjo gibalno oviranostjo je tudi slep otrok z ostanki vida ter s težavami v govorno-jezikovni komunikaciji. V skupini sta še dva otroka, ki sta sicer gibalno spretna, pri hranjenju ter skrbi zase potrebujeta le nekaj pomoči odraslih ter z različnimi prilagoditvami samostojno sodelujeta v dnevnih aktivnostih vrtca, a imata zaradi različnih vzrokov specifične težave na področju govora, socialnih interakcij, komunikacije ter kognitivnih sposobnosti.

Za celosten razvoj otrok skrbita defektologinja in pomočnica vzgojiteljice v sklopu vrtca. Otrokom pripadajo dodatne obravnave enkrat mesečno v razvojni ambulanti, kar je po obsegu obravnav zelo malo in ne zadostuje za viden napredek otrok.

Da bi otroci dosegli večji napredek na področjih razvoja kot so govor, socialne interakcije, gibanje … potrebujejo poleg defektologa tedenske obravnave tudi drugih strokovnjakov in terapij kot so logoped, nevrofizioterapevt, terapije s pomočjo živali...hkrati pa bi za nekaj časa olajšali finančni pritisk staršev . Z zbranimi sredstvi bi omogočili dodatne obravnave otrokom v sklopu vrtca, obravnave v okolju, ki ga poznajo in sprejemajo.

V črnomaljskem vrtcu, kjer je oddelek za otroke s posebnimi potrebami ocenjujejo, da bi za optimalni razvoj otrok iz razvojnega oddelka vrtca potrebovali vsaj:
- 5 ur nevrofizioterapevta tedensko (2 otroka po 2 uri, 1 otrok po 1 uro: individualno delo),
- 7 ur logopeda tedensko (3 otroci po 2 uri, 1 otrok po 1 uro: individualno delo),

- dodatne terapije s pomočjo živali (skupinsko delo) vsak drug teden v mesecu.

V Rdečem križu Metlika so se glede na prošnjo staršev, sodelovanje vrtca, podpore belokranjskih občin (Metlika, Črnomelj in Semič) in potrebe po pomoči njihovim otrokom odločil, da danes začenjajo humanitarno akcijo „Stopimo skupaj za otroke v belokranjskem razvojnem oddelku“ .
Tudi vi lahko pomagate, in sicer:

-   z nakazilom vašega prispevka na TRR Rdečega križa Metlika 02994-0019199751 s pripisom „razvojni oddelek“ ;
-  pridete na dobrodelni koncertu STOPIMO SKUPAJ v petek, 24.2.2017, ob 18. uri v Športno dvorano OŠ Metlika;
- se udeležite zaključne dobrodelne prireditve STOPIMO SKUPAJ v petek, 21.4.2017, ob 18 uri v Kulturnem domu Črnomelj.

Izkupiček obeh dogodkov in sredstev na TRR bodo namenjen za intenzivne obravnave, ki bi omogočale optimalen razvoj otrok razvojnega oddelka.  Rdeči križ Metlika, kot nosilec akcije, se vam za pomoč v naprej zahvaljuje.

Sekretarka OZ RK Metlika, Zalka Klemenčič o akciji