zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Kočevje

Avdio: Cerar obljublja pomoč Vlade

Piše: Radio Krka / STA

Čas objave:
09.11.2016 11:01

Vlada bo storila vse za uravnoteženja razvoja v jugovzhodni Sloveniji, je na današnjem delovnem posvetu o tem, kako zmanjšati razkorak v razvitosti znotraj jugovzhodne Slovenije, na Otočcu v okviru drugega dneva vladnega obiska v omenjeni regiji poudaril premier Miro Cerar. Pomagala pa bo predvsem podhranjenim območjem, je dodal premier.

Po Cerarjevih besedah jugovzhodna Slovenija ni enotni geografski pojem, hkrati pa tudi ni povsod enako razvita, saj so določena območja kot Pokolpje ob tem, da je ožji del Dolenjske izjemno gospodarsko uspešen, močno podhranjena. Hkrati je ocenil, da tamkajšnji gospodarski razvoj šepa, zaposlenost pa je prenizka. Da bi vse to uredili, pa so pred vlado številni izzivi.

Za ureditev stanja je premier navedel izboljšanje prometne infrastrukture in oskrbe z elektriko na določenih območjih, vlada pa bo v prihodnjih mesecih in letih izvajala intenzivne korake v smeri ceste tretje razvojne osi in prenove cest ter drugih infrastrukturnih objektov.

Glede regijskega gospodarstva je premier napovedal še prizadevanje za subvencije, za nadaljnje izvrševanje razvojnega programa Pokolpje do leta 2020, za kar vlada namenja več kot 40 milijonov evrov, medtem ko za infrastrukturne projekte v omenjenem obdobju namenja več kot 150 milijonov evrov.

Sicer pa bi radi spodbudili razvoj gospodarstva in okrepili zaposlovanje, pri tem pa Cerarja veseli, da se zaposlovanje mladih na omenjenem območju krepi in da so v Pokolpju priča več uspešnim zgodbam. Kot primer je navedel uspeh kočevskega Melamina in tamkajšnjih 26 novih zaposlitev.

Kljub temu je stanje še daleč od želenega, po seznanitvi o stanju na terenu pa bo vlada lažje pomagala, je še povedal Cerar.

Predstavniki vlade, ki so se s Cerarjem na gradu Otočec sestali na delovnem posvetu Kako zmanjšati razkorak v razvitosti znotraj jugovzhodne Slovenije, nadaljujejo obisk v jugovzhodni Sloveniji z ločenimi obiski in srečanji, da bi se podrobneje seznanili s tamkajšnjim stanjem in težavami.

Dan in dvodnevni regijski obisk bodo končali s skupnim srečanjem Regionalni razvojni dialog za jugovzhodno Slovenijo v Športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu.

Predsednik vlade Miro Cerar o razvojnem razkoraku v jugovzhodni Sloveniji