zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Dobruška vas

AVDIO: Dobruškim Romom voda danes ali jutri - kdo jo bo plačal?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.11.2016 13:13

Dober mesec po tem, ko je po tožbi na Evropsko sodišče za človekove pravice vlada sklenila, da morajo Rome v romskem naselju Dobruška vas v občini Škocjan oskrbeti s cisternami za vodo, teh še niso napolnili. A direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh je po današnjem obisku zagotovil, da jih bodo napolnili že danes ali najpozneje jutri.

foto: STA

Baluh je po obisku v Dobruški vasi povedal, da je pri dogovoru o tem, da bodo cisterne z vodo napolnili lokalni gasilci, prišlo do neusklajenosti, kar pa bodo še danes uredili. Tako pričakuje, da bodo dobruški Romi, ki živijo v slabih razmerah in brez neposrednega dostopa do neoporečne pitne vode, to dobili še danes ali najkasneje jutri.

To je potrdil tudi škocjanski župan Jože Kapler, ki je pojasnil, da lokalni gasilci glede dovoza vode od Sveta romske skupnosti, ki je bil za to zadolžen, niso dobili naročila, prav tako pa ni bilo jasno, kdo jim bo njihovo storitev plačal. Zadevo bodo uredili še danes ali v četrtek, je še pristavil Kapler.

Vlada je na dopisni seji 19. septembra odločila, da nameni dodatna sredstva za zagotavljanje pravic Romov v jugovzhodni Sloveniji in s tem zagotovi dostop do pitne vode v naseljih Goriča vas, Dobruška vas št. 35 in Dobruška vas št. 41. Za postavitev vodnih zabojnikov, prevoz vode in njeno porabo pa je namenila 30.000 evrov.

Gre sicer za naselji, kjer več deset romskih družin z majhnimi otroki živi brez pitne vode in elektrike, zaradi česar se je Slovenija lani znašla na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Država je sicer sodišču predlagala zavrnitev pritožb v zvezi z zagotavljanjem pitne vode v romskih naseljih. Evropsko sodišče je namreč sprejelo pritožbi 14-članske romske družine iz Dobruške vasi v občini Škocjan ter dveh Romov iz Goriče vasi pri Ribnici.

Poleg vprašanja dostopa do pitne vode in sanitarij sodišče med drugim zanima, ali je Slovenija zagotovila zakonodajni okvir za dostop do čiste pitne vodne in sanitarij ranljivim skupinam in ali imajo pritožniki možnost zaprositi za pomoč oblasti pri preselitvi v urejena naselja.

Romsko naselje Dobruška vas sicer ni popolnoma brez pitne vode. V naselju so pred časom namestili vodovodni priključek s pipo, vendar pa vode na vse parcele zaradi nasprotovanja nekaterih romskih družin, ki ne dovolijo vkopanja vodovodnih cevi na svojem območju, ne morejo napeljati.

Župan občine Škocjan, Jože Kapler o vodi v romskem naselju