zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Ribnica

Avdio: Domovi za starejše, tudi negovalne bolnice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.09.2016 17:28

Danes je svoja vrata odprl Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo do 30. septembra potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. To je edinstvena prireditev, ki je namenjena posebej starejšim v Sloveniji in hkrati največja tovrstna prireditev v Evropi.

Festival za tretje življenjsko obdobje je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.
Beseda bo med nastopajočimi zagotovo nanesla tudi na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je v pripravi in bo, kot je na nedavnemu srečanju pokrajinskega odbora stranke Desus v Kočevju povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, v parlamentu v obravnavi in sprejet prihodnje leto. In seveda o vsakdanjimi opravili v domovih. Ti so, kot je dejal Branko Gorečan, direktor Doma starejših občanov Ribnica, še posebej v tem letu polno zasedeni.

Gorečan, ki je direktor in lastnik Doma starejših občanov v Ribnici, vrata uporabnikom pa je odprl leta 2008, je ob nedavnem dnevu Alazheimerove bolezni izpostavil pasti njenega napredovanja in dejal, da zakon o dolgotrajni oskrbi ne bo zaposlenimi v teh institucionalnih ustanovah prinesel olajšanja, temveč ravno nasprotno.

Trenutno je v domu v Ribnici 154 stanovalcev. Med njimi je, čeprav je cenovno za uporabnike bolj sprejemljivi kočevski dom, čedalje več s širšega Ribniškega, še vedno pa jedro tvorijo iz Ljubljane in okolice. Zaposlenih v domu je 74.

Branko Gorečan o kapacitetah


Branko Gorečan o sredstvih