1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Društvo Novo mesto je uspelo s pritožbo na Evropsko komisijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.12.2016 14:53

Društvo Novo mesto se je na Evropsko komisijo pritožilo v zvezi s postopkom priprave Uredbe za tretjo razvojno os južni del do priključka Maline. In uspelo.

Uredba o državnem prostorskem načrtu za državno cesto od avtoceste A2 Ljubljana-Obrežje pri Novem mestu do priključka Maline (Uradni list RS; št. 102/12), v nadaljevanju Uredba o DPN, je bila sprejeta 20.decembra 2012. Društvo Novo mesto je skupaj s 70 podpisi krajanov KS Ločna - Mačkovec dne 16.9.2013 na Evropsko komisijo podalo pritožbo zoper pripravo in sprejem sporne Uredbe o DPN. Glavni očitki v pritožbi so se nanašali na neimplementacijo evropske Direktive o presoji vplivov nekaterih načrtov in programov na okolje (2001/42/ES) in Direktive o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje (2011/92/EU). Zaradi odsotnosti implementacije nekaterih členov omenjenih direktiv v naš pravni red (v Zakon o prostorskem načrtovanju in v Zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor) in ker jih državni organi niso upoštevali, kljub temu, da gre za sekundarno zakonodajo EU, ki učinkuje neposredno pri odločanju, tudi če niso prenesene v pravni red držav članic, smo bili v Društvu NM primorani na to opozoriti Evropsko komisijo na primeru priprave in sprejema Uredbe o DPN.

Glavni očitki, ki jih je Društvo Novo mesto izpostavilo v pritožbi in izhajajo iz neupoštevanja predmetnih direktiv so, da v Republiki Sloveniji:
• ni zagotovljenega ustreznega oziroma učinkovitega dostopa do pravnega varstva v prostorskem načrtovanju,
• ni možnega učinkovitega sodelovanja javnosti, ko so še vse možnosti odprte glede bistvenih značilnosti projektov, vključno z lokacijo,
• da se javnost neustrezno obvešča o stališčih glede njihovih pripomb in mnenj,

• da se pojmovanje načrtov in projektov v RS tretira drugače kot v EU direktivah in je od tega posledično odvisna tudi obravnava posameznih načrtov/projektov.

Evropska komisija je zaradi tega 3. decembra 2015 odprla postopek preiskave pod opr. št. EU Pilot 8118/15 (obravnavala je naš primer in primer blejske obvoznice) in ugotovila vse zgoraj očitane kršitve. Evropska komisija meni, da Republika Slovenija ni izpolnila obveznosti iz teh dveh direktiv, zato je dne 16. 12. 2016 Republiki Sloveniji posredovala uradni opomin (št. kršitve 2016/4140). S strani Evropske komisije so nam sporočili tudi, da je Komisija RS pozvala, da glede ugotovljenih kršitev zagotovi vse kar je potrebno, da bodo odpravljene, kar velja tudi za načrte, ki so že sprejeti.

Evropska komisija bo uradno obvestilo o zaključku pilota in odprtju postopka posredovala Društvu Novo mesto kot pritožniku v naslednjih dneh. V društvu bodo na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili tudi dopis Evropske komisije, ki so ga posredovali na Ministrstvo za okolje in prostor in v katerem so RS izdali uradni opomin, razmislili pa bodo tudi o nadaljnjem ukrepanju, je povedala mag. Mateja Jaklič iz Društva Novo mesto. 

mag. Mateja Jaklič iz Društva Novo mesto