stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brežice

AVDIO: Hidroelektrarna Brežice v dolgotrajnem mokrem testiranju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.12.2016 10:12

Po dveh letih in pol od začetka izgradnje Hidroelektrarne Brežice so nivo reke Save dvignili za 6 metrov in jo usmerili na turbino prvega od treh agregatov.

S tem v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi začenjajo dolgotrajna tako imenovana mokra testiranja, ki bodo potekala predvidoma do konca avgusta prihodnje leto, je povedal direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič

Ob tem je Barbič pojasnil: »Imamo znanje, imamo izkušnje in predvsem veliko veselje do dela, ki ga opravljamo, zaradi tega smo prišli po samo dveh letih in pol od začetka gradnje do faze, ko smo izvedli prvo vrtenje turbine. To pomeni, da je Sava prvič stekla skozi turbino in jo pognala okoli svoje osi. S tem smo začeli obsežna testiranja, ki bodo trajala predvidoma do konca avgusta prihodnje leto, to pa predvsem zaradi tega, ker so za določena testiranja potrebni ustrezni pretoki skozi daljše časovno obdobje."

Jeseni prihodnje leto naj bi bila HE Brežice pripravljena na redno obratovanje.


V HE Brežice so sicer prejšnji mesec nadaljevali gradbena in obrtniška dela na jezovni zgradbi. Zaradi povišanih pretokov reke Save je bila omejena izvedba gradbenih del na grbi drugega prelivnega polja. Dela v komandnem prostoru elektrarne in prostorih osebja za potrebe obratovanja z radialnimi zapornicami so zdaj zaključena., med tem pa v strojnici  nadaljujejo pleskarska in keramičarska dela, montažo strojnih in elektro instalacij ter montažo kovinskih konstrukcij, na vrsti pa je tudi montaža steklene fasade objekta in komunalna infrastruktura z zunanjimi ureditvami ob večnamenskem objektu.



Direktor HE na spodnji Savi Bogdan Barbič o testiranjih