evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Izdatna pomoč Karitasa

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
25.11.2016 13:23

Pri Škofijski karitas Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, letno v povprečju pomagajo približno 7000 prosilcem. Do konca leta jim bodo med drugim pomagali s skoraj 250 tonami gmotne in skoraj 66.000 evri denarne pomoči v obliki plačevanja položnic in drugih stroškov. Poudarili so, da dela ne bi zmogli brez pomoči 700 prostovoljcev.

Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic je na današnji novinarski konferenci povedal, da bodo letos predvsem po zaslugi evropske prehranske pomoči razdelili 90 ton več hrane kot lani, hkrati pa je ocenil, da se stanje na omenjenem območju letos ni poslabšalo.

Sicer pa se zagatam z denarjem in gmotnim stiskam zadnja leta, kot je dejala socialna delavka omenjene Karitas Andreja Kastelic, vse bolj pridružujejo nove oblike stisk, ki jih skušajo reševati pretežno s strokovno pomočjo ali s pomočjo posebnih organizacij.

Ob tem je navedla, da opažajo, da je spontanega sosedskega ali prijateljskega odzivanja vedno manj, pri svojem karitativnem delu pa tudi pri mlajših ljudeh vse pogosteje naletijo na problem osamljenosti in socialne izključenosti, je še dodala.

Po podatkih Škofijske karitas Novo mesto, ki na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju združuje 25 župnijskih podružnic, bodo sicer letos približno 6000 prosilcem razdelili nekaj več kot 2600 paketov. Pomagali bodo tudi z oblačili in drugim podarjenim materialom ter pri nakupu nujnih življenjskih pripomočkov oz. naprav bele tehnike. Letos so uvedli tudi pomoč z izposojo ortopedskih pripomočkov.


Glede denarne pomoči so navedli, da je njihova komisija obravnavala letos nekaj manj kot 640 vlog, tovrstno pomoč pa je prejelo nekaj več kot 410 gospodinjstev oz. nekaj več kot 1300 družinskih članov.

Sicer pa so nekaj manj kot 6000 evrov razdelili za reševanje večjih družinskih stisk zaradi bolezni. Z boni za nakup šolskih potrebščin in s plačili šolske prehrane, vrtcev ter dijaških domov so več kot 170 družinam pomagali z nekaj več kot 18.000 evri, dobrih 35.000 evrov so 230 gospodinjstvom razdelili za plačilo najnujnejših položnic, več kot 40 gospodinjstvom pa so z dobrimi šestimi tisočaki pomagali pri nakupu kurjave.

Prostovoljci novomeške škofijske Karitas pomagajo tudi s svetovanjem, štirinajstim otrokom, 22 starejšim in sedmim družinam pa so letos omogočili tudi letovanje.

Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic o letošnji pomoči;