franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

AVDIO: Kmalu preusmeritev Save pri HE Brežice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.08.2016 14:16

Na gradbišču hidroelektrarne (HE) Brežice, kjer od začetka julija poteka preusmeritev Save iz obtočnega kanala v njeno prvotno strugo, so z današnjim miniranjem obodnega nasipa začeli s končno preusmeritvijo skozi prelivna polja elektrarne. Preusmeritev bodo končali najkasneje do petka, sicer pa druga tamkajšnja dela potekajo po načrtih.

Odgovorni nadzornik pri gradnji HE Brežice Andrej Unetič je povedal, da so z današnjim miniranjem obodnega nasipa pred prelivnimi polji elektrarne začeli s končnim preusmerjanjem Save iz obtočnega kanala, po katerem je zadnji dve leti in pol tekla mimo gradbišča oz. gradbene jame. Omenjeni obtočni kanal pa bodo predvidoma do konca tedna zasipali.

Sicer pa naj bi dela na akumulacijskem bazenu končali do novembra, ob primernih hidroloških pogojih pa bodo takrat začeli s polnjenjem, je dodal.

Unetič je pojasnil, da bodo s preusmeritvijo Save in zalitjem hidroelektrarne med drugim preizkusili vodotesnost jezovne zgradbe, hidromehanske opreme in zapornic, z dvigom vode do ustrezne gladine pa bodo lahko začeli s preizkušanjem elektrarniške opreme, ki jo v omenjeni objekt že vgrajujejo.

Dodal je še, da je montaža opreme sodi med zadnja potrebna dela za preizkusni zagon elektrarne. H koncu gredo tudi tamkajšnja obrtniška dela, turbinsko opremo na prvem agregatu so že vgradili, zdaj pa vgrajujejo generatorsko opremo. Prvemu bosta sledila še drugi in tretji agregat, dva agregata pa naj bi bila do konca tega ali do začetka prihodnjega leta že pripravljena za poskusno obratovanje, je še povedal Unetič.

Po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi že delujejo 20-kilovoltno stikališče, transformator lastne porabe, razdelilnik nizkonapetostne lastne porabe, sistem enosmerne lastne porabe, dizelski agregat, drenaža pretočnih prostorov in strojnice HE Brežice.

Sicer pa dvig vode na ustrezno raven v akumulacijskem bazenu predvidevajo novembra, tehnični pregled in začetek poskusnega obratovanja HE Brežice pa jeseni prihodnje leto.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od teh naložba v energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov.

Odgovorni nadzornik pri gradnji HE Brežice Andrej Unetič o preusmeritvi Save