profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V metliškem domu starejših 50 okuženih z novim koronavirusom

Piše: M.K.

Čas objave:
09.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom še pri 33 ljudeh, skupaj okuženih 1124; število smrtnih primerov poraslo za 3 na 43. Napovedano je sproščanje nekaterih ukrepov pri prodaji. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.

Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, opozarjajo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani. Sporočajo še, da testiranje spada v pristojnost strokovnjakov, ki imajo dostop do potrebnih aparatur oziroma do certificiranih in preverjenih testov.

Finančni ministri EU bodo danes popoldne nadaljevali zahtevna pogajanja o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Največja ovira na poti do kompromisa so nesoglasja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz ESM in vprašanja skupnega zadolževanja.

Za kristjane po vsem svetu se danes zvečer končuje 40-dnevni post in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na veliko noč. Na veliki četrtek dopoldne običajno potekajo krizmene maše, ki pa jih letos zaradi epidemije ne bo, okrnjene bodo tudi večerne maše, ki bodo potekale brez fizične navzočnosti vernikov. Letos je krizmena maša prestavljena na čas, ko bo epidemija koronavirusa končana.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da bo država s pomočjo zvezne vlade zaradi pandemije koronavirusa zagotovila 15.000 hotelskih sob za brezdomce za naslednje tri mesece. Podobno ukrepajo tudi večja mesta, kot je Los Angeles, ki ima najmanj 60.000 brezdomcev.

KRKA DOMA : V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi. Direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar je povedala, da imajo vse negovalne postelje zasedene in da življenje v domu poteka "v redu". "Še vedno delajo na preventivi in še vedno opazujejo ljudi. Če pride do kakšnih znakov, zdravniki odreagirajo. Tako, kot so delali do zdaj, delajo tudi naprej," je dejala. Za zdravstveno stanje stanovalcev sicer skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika in Črnomelj.

V dolenjski občini Mirna so v okviru občinske pobude in udarniške akcije tamkajšnjega podjetja M Tom ter številnih prostovoljcev sešili in dvema tretjinama gospodinjstev razposlali po eno pralno zaščitno masko in hkrati zaščitno masko za enkratno uporabo. Ostala gospodinjstva bodo maske, ki jih še šivajo, prejela do konca tedna. Udarniško bodo sešili več kot 2000 pralnih mask. Mestna občina Novo mesto pa je zagotovila 2000 zaščitnih mask za večkratno uporabo, ki bodo prek krajevnih skupnosti razdeljene med najranljivejše občane. Vključevanje krajevnih skupnostih omogoča, da potrebna zaščitna oprema pride do posameznikov – starejših in kronično bolnih, ki si potrebne zaščitne opreme sicer ne morejo zagotoviti. Zaščitne maske za ostale občane so na voljo v lekarnah, Štab civilne zaščite MONM pa bo zaščitno opremo še naprej prioritetno zagotavljal za potrebe Doma starejših občanov Novo mesto, humanitarnih organizacij in javnih služb.

Tudi življenje v občini Krško je zaradi epidemije koronavirusa drugačno. Župan Miran Stanko še enkrat poziva vse občane, da se navodil pristojnih služb in ukrepov držijo in s tem pokažejo odgovornost do drugih in samih sebe. Na občini med drugim aktivno sodelujejo tudi pri pomoči Domu starejših občanov Krško, predvsem glede opreme. Kakšen je utrip življenja s koronavirusom v Občini Črnomelj pa preberite na spletni strani Radia Krka

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 09.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri