stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Minister Počivalšek v Novem mestu podpisal dodatek k dogovoru za razvoj regije in obiskal Adrio Mobil

Piše: M.K.

Čas objave:
23.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  V sredo je bilo ob 1268 testiranjih potrjenih 13 okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 80 osebe, od teh jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1366 potrjenih okužb, umrlo pa je 79 bolnikov.

Na ljubljanski pediatrični kliniki so podali nekaj priporočil za obravnavo kronično bolnih otrok. Med drugim pri predpisovanju antirevmatikov namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol. Tega, ali pa metamizol, svetujejo tudi pri zniževanju telesne temperature nad 38 stopinj Celzija pri bolnikih z vročinskimi krči.

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH) je izdal smernice, ki zdravnike svarijo pred uporabo zdravila za malarijo za zdravljenje koronavirusne bolezni 19, kar je priporočal predsednik ZDA Donald Trump. Po odmevni študiji o škodljivosti hidroksiklorokina je NIH zdravnikom odsvetoval uporabo v kombinaciji z antibiotikom azitromicinom.

Organizacija Unesco je današnji 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaradi koronavirusa bo njegovo praznovanje drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. V tej obliki bo potekala tudi tradicionalna Noč knjige.

KRKA DOMA: Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je med včerajšnjim obiskom Novega mesta srečal s tamkajšnjim županom Gregorjem Macedonijem, Podpisala sta dodatek k dogovoru za razvoj jugovzhodne regije. Počivalšek je po podpisu povedal, da je z omenjenimi dogovorom za izvedbo 27 projektov jugovzhodne regije namenjenih skupaj 56 milijonov evrov. S podpisom dodatka so zagotovili denar za komunalno opremljanje obrtno-podjetniške cone v Občini Šentrupert in ureditev ceste in komunalne infrastrukture v industrijsko-storitveni coni na šentjernejskem sejmišču. Po podatkih novomeške občine je dogovor z dodatkom in dopolnitvami, ki jih je usklajeval in pripravil Razvojni center Novo mesto, vreden dobrih 62 milijonov evrov, od tega bo regija 29,2 milijona evrov dobila iz državnega proračuna in evropskih sredstev. Vse projekte naj bi končali do leta 2023.

Minister Zdravko Počivalšek je včerajšnji obisk sklenil v podjetju Adria Mobil, kjer si je z generalno direktorico Sonjo Gole ogledal potek proizvodnje, ki so jo v tem podjetju po razglasitvi epidemije začasno zaustavili in vnovič zagnali 7. aprila. Goletova je glede vplivov epidemije novega koronavirusa na proizvodnjo napovedala, da Adria Mobil v prvem polletju predvideva njen približno 20-odstotni padec, medtem ko so pred epidemijo načrtovali njeno 10- do 12-odstotno rast. Če se bo stanje na trgu normaliziralo, računajo, da bo bodo navedeni izpad nadomestili v drugi polovici leta, vendar je dodala da se boji, da tega obdobja ne bo možno v celoti nadomestiti.

V Šentjerneju so v torek, iz gozdov odstranili odpadke, ki so jih za seboj pustili nezakoniti migranti. Komunala Novo mesto d. o. o. je skupaj z Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom in Policijsko postajo Šentjernej iz gozda odstranila 440 kg odpadkov. Največ je bilo zavrženih oblačil, obutve, nahrbtnikov in spalnih vreč ter ostankov hrane. Nekatere lokacije so bile zelo težko dostopne, zato so pri čiščenju s traktorjem sodelovali tudi delavci JP EDŠ, d. o. o. Šentjernej. Občina Šentjernej bo posredovala zahtevek za povrnitev stroškov na Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Občani upajo na umiritev razmer, da bodo gozdovi na območju šentjernejske občine ostali čisti. 

Vse štiri kočevske osnovne šole so se povezale med seboj in na povabilo učiteljice Suzane Zajc sodelovale pri izdelavi METULJA UPANJA. Z njim želijo otroci sporočiti prijateljem, da mislijo nanje, jim želijo vse najboljše ter jim pošiljajo upanje. Pa ne samo prijateljem, metulje pošiljajo vsem ljudem na svetu. In tako zdaj metulji na oknih in balkonih otrok pozdravljajo vse, posebej tiste, ki v teh časih delajo in skrbijo, da življenje kljub koronavirusu vseeno teče dalje. Video posnetek metuljev si lahko ogledate na spletni strani Radia Krka.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 23.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri