IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V Sevnici povečano število kršitev

Piše: M.K.

Čas objave:
30.04.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano, je z današnjim dnem spet dovoljeno. Občine bodo sicer lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Ker epidemija še ni premagana, je premier Janez Janša vse državljane zaprosil za odgovorno ravnanje tudi v prihodnje. Vlada se je pri odločitvi za sproščanje ukrepov oprla na ugodne epidemiološke trende in tudi nacionalno raziskavo o razširjenosti covida-19. Od 3000 povabljenih je doslej povabilo sprejelo 1364 ljudi, danes pa je še zadnji dan za sprejem povabila.

V Sloveniji so včeraj opravili 1252 testov na okužbo s koronavirusom in potrdili 11 primerov, skupaj 1429. Število žrtev zaradi covida-19 se je z dvema umrlima v sredo povzpelo na 91.

Postopno odpiranje vrtcev in šol za določene skupine je predvideno za 18. maj. Najprej bodo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole. Za ostale učence se bo šolsko leto zaključilo na daljavo. 

Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge samo še danes. To lahko storijo le elektronsko prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) eDavki.

KRKA DOMA: Štab Civilne zaščite občine Sevnica v zadnjem tednu zaznava povečano število kršitev, zato poziva vse občane k doslednem upoštevanju ukrepov ter k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju. Ravnanje občank in občanov je bilo ob razglasitvi epidemije zgledno in dosledno. Opuščanje samozaščitnega ravnanja pa je tvegano. Zato štab Civilne zaščite občine Sevnica poziva občane, naj dosledno upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Letošnja prvomajska praznovanja morajo biti prilagojena aktualnim razmeram, torej naj minejo v znamenju zmerne rekreacije v naravi in v krogu ožjih družinskih članov, brez kurjenja kresov in brez zadrževanja v večjih skupinah na javnih prostorih.

Pred kratim je začel veljati Pravilnik o sofinanciranju ravnanja z azbestnimi odpadki v občini Ribnica. Upravičenci do prejema proračunskih sredstev so občani – fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče v občini in so lastniki oziroma solastniki stanovanjskih, kmetijskih in drugih privatnih gospodarskih objektov ali stanovanjskih enot. Občina bo v začetku maja objavila javni razpis in prosilcem oz. upravičencem poravnala stroške oddaje odpadne azbestne kritine pooblaščenemu prevzemniku v višini 85 % stroškov odlaganja. Občina je za omenjeno sofinanciranje namenila 10.000 €. 

1. maj ni le praznik dela, je tudi dan, na katerega skoraj vse slovenske godbe igrajo budnico. Prvomajska budnica je tradicija Pihalnega orkestra Krško. Tradicija, ki jo bodo letos zaradi ukrepov in navodili na državni ravni, žal prekinili. Zato se bodo krški godbeniki jutri ob 9. uri dobili preko zooma in tako poskušali stopiti v stik z ljudmi in jim zaigrati. Virtualno se bodo sprehodili po krških cestah in obiskali sosednje vasi. Virtualno bodo obiskali Dom starejših občanov in obujali spomine z nekaterimi krajani Zdol, Dolenje vasi, Gore kot tudi z dolgoletnim dirigentom orkestra, prof. Dragom Gradiškom. Na letošnji budnici se jim bosta pridružila tudi Pihalni orkester DKD Senovo, z dirigentko Mašo Žveglič Poljšak in družina Sotošek.

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 30.04.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri