petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

AVDIO: Med smrtnimi žrtvami lanskih prometnih nesreč kar četrtina pešcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2017 15:02

Ta teden na območju vse Slovenije potekajo aktivnosti za večjo varnost pešcev. Policisti bodo izvajali poostrene nadzore na lokacijah, kjer je zaznati večjo problematiko varnosti pešcev, predvsem pa v bližini prehodov za pešce.

Pešce bodo opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu, na upoštevanje cestnoprometnih pravil in uporabo prometne površine, namenjene pešcem. Pri tem policija svetuje, da v temnem delu dneva poskrbijo za svojo vidnost, nosijo svetla oblačila, uporabljajo odsevna telesa in se ob prečkanju ceste prepričajo, da so jih vozniki opazili.

Vozniki naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram v prometu. Pred prehodi za pešce naj pešcem odstopijo prednost in upoštevajo, da se ob mokrem in poledenelem vozišču zavorna pot občutno podaljša. Lani je bila bilanca smrtnih izidov v prometnih nesrečah z udeležbo pešcev precej zaskrbljujoča.

Inšpektor na Oddelku za cestni promet Policijske uprave Novo mesto Tone Kos je za radio Krka povedal, da so v prometnih nesrečah na območju PU Novo mesto  lani umrli štirje pešci, kar pa predstavlja več kot četrtino vseh umrlih v nesrečah. Še 14 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 39 pa je bilo lažje poškodovanih.

Dodal je: "Ugotavljamo, da do prometnih nesreč z udeležbo pešcev prihaja tako po krivdi voznikov, kot tudi po krivdi pešcev. Pri nesrečah, ki jih povzročijo pešci gre najpogosteje za nenadno prečkanje vozišča izven prehodov za pešce, pri voznikih pa takrat, ko pešcem ne omogočijo varnega prečkanja ceste na prehodih za pešce, pa tudi zaradi neprilagojene hitrosti," je povedal inšpektor Kos.

Inšpektor na Oddelku za cestni promet Policijske uprave Novo mesto Tone Kos o črni statistiki med pe