zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Metlika

AVDIO: Metliška Kolpa optimistično zre v prihodnost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2016 09:24

Metliška Kolpa, ena vodilnih proizvajalk kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, na britanskem trgu, ki si ob koncu leta obeta vsaj 5% rast prodaje, že čuti posledice napovedi izstopa iz EU. Sicer so letošnja prodajna pričakovanja družbe v okviru zastavljenih načrtov, poslovanje pa pozitivno in stabilno.

Predsednik uprave Kolpe Mirjan Kulovec je povedal, da so v tem belokranjskem podjetju v prvih devetih mesecih letos ustvarili 29 milijonov evrov prodaje in s tem primerljivi lanski izid presegli za desetino, načrte pa za pet odstotkov. Na ravni skupine so ustvarili 41 milijonov evrov prihodkov.

Dodal je, da je visoki rasti polletnih prihodkov na skoraj vseh njihovih trgih v drugi polovici leta sledilo opazno ohlajanje povpraševanja, s tem da je padec najbolj očiten na trgu Velike Britanije. Tega sicer v Kolpi pripisujejo posledicam napovedi izstopa te države iz EU in posledični devalvaciji britanskega funta, medtem ko je povpraševanje na domačem trgu in na trgih jugovzhodne Evrope še vedno stabilno.

To izrazito izvozno usmerjeno podjetje je po predlanski ustanovitvi svojega nemškega podjetja vse bolj prisotno tudi na tamkajšnjem trgu.

V matični Kolpi v Metliki, kjer je zaposlenih nekaj več kot 390 ljudi, so letos zaposlili nekaj več kot deset novih delavcev, medtem ko Kolpa, ki jo je Kulovec označil za enega večjih zaposlovalcev v jugovzhodnem delu države, v vsej skupini zaposluje nekaj manj kot 600 ljudi.


V Kolpi si tudi še naprej prizadevajo za vodilno mesto med proizvajalci kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Svojo prodajo krepijo tudi z večjim prodorom na trge Velike Britanije, Poljske, Švedske, Finske ter Danske. V Rusiji, Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda, kjer vzpostavljajo prodajno mrežo, pa povečujejo prisotnost.

Družba sicer dobre štiri petine izdelkov izvozi, od tega več kot 70 odstotkov na zahtevne trge Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije in Španije. Svoje izdelke prodaja pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock, vse bolj stavi tudi na dejavnost inženiringa, je še povedal Kulovec.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v Bosni in Hercegovini, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock v Nemčiji.

Predsednik uprave Kolpa, d.d, Mirjan Kulovec o poslovanju Kolpe