stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Nedovoljenih prehodov meje imajo dovolj

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2019 20:03

Predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije so v Črnomlju vlado pozvali k doslednemu varovanju schengenske meje. S tem so se odzvali na sredin dogodek, ko so štirje tujci, ki so v državo prišli nezakonito, ugrabili 79-letnega Belokranjca. Nedovoljenih prehodov meje imajo dovolj, so dodali.

Predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan je na novinarski konferenci dejala, da nasprotujejo tako ilegalnim prehodom migrantov kot tudi kakršnimkoli migrantskim centrom ob meji.

Hkrati je za soboto ob 17. uri v Črnomlju pred stavbo občinske uprave napovedala skupni protest civilnih iniciativ, na katerem bodo vnovič sporočili svoje zahteve.

Predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc pa je opozoril na smeti, ki jih skupine prebežnikov puščajo za sabo, hkrati pa se krepi strah občanov pred prebežniki. Predsednika vlade Marjana Šarca je tudi pozval, naj skliče svet za nacionalno varnost, ta pa naj ukrene vse, da se na mejo pošlje vojska in da naj vojaki dobijo policijska pooblastila.

Predstavnica Civilne iniciative Škofije Sabina Homjak pa je pristavila, da število nedovoljenih prehodov narašča tudi na Obali in da o težavah z migranti poročajo tudi z italijanske strani. Povzela je, da na Obali nasprotujejo migrantskim centrom in da potrebujejo varnost.

Policisti so sicer v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije, so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ob tem so zagotovili, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo.

Maja Kocjan o zahtevah za varovanje meje

STA