pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

Avdio: NEK pred remontom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.09.2016 14:04

Nuklearno elektrarno Krško (Nek) bodo po njenem 28. gorivnem ciklu v soboto proti jutru izključili iz omrežja in ustavili, hkrati pa se bo začel njen predvidoma nekaj več kot 30-dnevni redni remont. Stal bo približno 20 milijonov evrov. Nek bo navedeni strošek pokrila z lastnimi sredstvi, je povedal predsednik njene uprave Stane Rožman.

Nek, ki naj bi jo v omrežje vnovič vključili predvidoma 1. novembra, je po Rožmanovih besedah od zadnjega remonta oz. zadnjih 18 mesecev delovala izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev, dosegla je visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Predvsem pa je njeno gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano, je dodal.

V času remonta, pri katerem bo poleg nuklearkinih delavcev sodelovalo več kot tisoč zunanjih sodelavcev in več kot 60 domačih in mednarodnih podjetij, bodo hkrati z menjavo goriva in rednimi vzdrževalnimi deli izvedli še 27 tehnoloških posodobitev za okrepitev varnosti in zanesljivosti delovanja elektrarne.

Omenjene posodobitve prinašajo tudi varnostno nadgradnjo, drugi sklop remontnih del bo namenjen prilagajanju obratovanja Nek novi nižje ob Savi zgrajeni hidroelektrarni (HE) Brežice, tretji pa zagotavljanju stabilne proizvodnje.

Med remontnimi deli je Rožman navedel zamenjavo 56 gorivnih elementov in 15 kontrolnih palic s svežimi, pregled gorivnih elementov sredice in tesnosti gorivnih srajčk, pregled kontrolnih palic z metodo vrtinčnih tokov, pregled reaktorske posode in sekundarne strani uparjalnikov, 10-letni test tesnosti zadrževalnega hrama, remont glavnega električnega generatorja, pregled regulacijskih ventilov turbine, menjavo izmenjevalnikov hladilnih enot zadrževalnega hrama in štirih razsmernikov za pretvarjanje enosmernega toka v izmenični.

Sicer pa bodo med remontom zaradi HE Brežice, katere akumulacija bo gladino Save dvignila za dobre tri metre, prilagodili sistem obtočne hladilne vode in savski jez. Nadgradili bodo sistem varnostne oskrbovalne vode, zamenjali glavno generatorsko stikalo, prilagodili električno napajanje grelnikov tlačnika, zamenjali parno gnane turbinske črpalke pomožne napajalne vode, zgradili pomožno komandno sobo in dopolnili primarni sistem s prenosnimi črpalkami.

Rožman je pristavil, da je njihov cilj, da so vsa remontna dela opravljena kakovostno in v načrtovanih rokih, hkrati pa bodo z njimi izpolnili pogoje za varno in zanesljivo delovanjem Nek v prihodnjem gorivnem ciklu.

Kakovost opravljenih del bo nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost s pooblaščenimi strokovnimi organizacijami, sicer pa so v nuklearki program nadgradnje lastne varnosti razdelili v tri dele. Prvega so že končali, drugi naj bi bil končan leta 2018 in tretji do konca leta 2021. Vse pa bi lahko potekalo hitreje, če ne bi prihajalo do zakasnitev, ki so predvsem posledica nerazumno dolgotrajnega sistema javnega naročanja, je opozoril predsednik uprave.

Rožman je še med drugim napovedal, da čaka Nek še to jesen kontrolni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, prihodnje leto pa še mednarodne misije EPREV, ki bo preverila njeno pripravljenost za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman o remontu