palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

AVDIO: Novomeški Trg za skupnost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.09.2016 14:22

V Novem mestu bodo v naslednjem mesecu dni odprli in zaprli štiri likovne razstave. Te se bodo odvile na zelenici Knjižnice Mirana Jarca. Prva bo danes ob 18. uri, kjer se bo predstavil Branko Šuster s ciklom labirintov.

Projekt je pod okriljem novomeškega Zavoda Zora in v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca pripravil akademski slikar in industrijski oblikovalec Igor Papež. Slednji je o namenu projekta povedal: ˝Namen projekta ni senzacionalizem, ki je sam sebi namen, temveč izhod iz labirinta lažnega individualizma. V ta namen bodo na zelenici pred knjižnico Mirana Jarca predstavljeni likovni avtorji, ki problemov zgolj ne odpirajo, temveč poskušajo najti tudi njihove rešitve.˝

Tradicionalno se je na trgih manifestiral družbeni smoter z verskimi rituali, paradami, kaznovanji, tržnice pa so imele podrejeno vlogo, ker so zadovoljevale vsakdanje potrebe. To razmerje je danes obrnjeno. Obiskani so nakupovalni centri, mestna jedra pa zapuščena. Projekt Trg za skupnost bo poizkusil vzpostaviti tradicionalno hierarhijo.

Jedro projekta so štirje dogodki, razstave oz. predstavitve likovnih ustvarjalcev na zelenici Knjižnice Mirana Jarca. Ob njihovih predstavitvah se bo odprla debata z obiskovalci dogodka o javnem interesu in prostoru. Oba se vzpostavljata s konsenzom in dialogom, ki je v sodobnem individualizmu zapostavljen. Dela avtorjev bodo razstavljena na nosilcu, ki ima na robovih negacije sodobnega individualizma.

V tem kontekstu so izdelane protireklame, ki oglašujejo dogodke. Razkrivajo oglaševalsko zlorabo ženskih in moških teles v kontekstu mode, avtomobilizma, potrošništva, zasvojenosti s tehnologijo ...

Prvi ustvarjalec (13.9.2016 ob 18.00) bo likovni pedagog Branko Šuster s ciklom labirintov. Tema predstavitve bo sodobno odraščanje, poleg avtorja bo o njegovih izzivih spregovoril tudi psiholog Jožef Vukčevič.

Teden kasneje (20.9.2016 ob 18.00) bo sledila predstavitev akad. slikarja Jožeta Kumra, kjer bo tema odnos med izvirnostjo in senzacionalnostjo.

Teden kasneje (27.9.2016 ob 18.00) bo predstavitev Robija Gabriča, kjer bo tema odnos med sodobnim bivalnim okoljem in čuti.

Oktobra (6.10.2016 ob 18.00) pa bo potekala predstavitev akademskega slikarja in industrijskega oblikovalca Igorja Papeža, ki bo tematsko strnila omenjene vsebine.

V primeru dežja se bodo dogodki odvili v atriju knjižnice.

Projekt, ki ga odlikuje poseben pristop promocije, je podprla tudi Mestna občina Novo mesto.

Igor Papež o namenu projekta Trg za skupnost