boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Kočevje

Avdio: Občina Kočevje bo nekdanji vojaški objekt namenila turizmu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.01.2017 13:12

Ministrstvo za obrambo je kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču v Škrilju pri Kočevski Reki danes predalo ključe podzemnega vojaškega objekta K-35, ki je bil v času Jugoslavije v primeru napada Sovjetske zveze namenjen podpori delovanja na zaprto območje preseljenega republiškega vodstva. Občina bo objekt namenila turizmu in muzejski dejavnosti.

Prebilič je povedal, da bo občina za zagon projekta predstavitve in muzealske nadgradnje tega izredno dobro ohranjenega objekta, ki je bil namenjen dolgotrajnemu delovanju in življenju približno 50 ljudi v popolni izolaciji od okolja v primeru vojnih razmer ter jedrskega napada, namenila približno 100.000 evrov.

Objekt, ki z najnižjo točko sega 80 metrov pod zemljo, bodo skušali kar najbolj ohraniti v izvirnem stanju, pri njegovi predstavitvi pa bodo uporabili sodobne muzealske metode.

Poleg predstavitve območja in njegove zgodovine ga nameravajo predstaviti v obdobju njegove gradnje v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Predstavili bodo tudi njegov pomen, vzpostavitev zaprtega območja Kočevske Reke in še pomen tega območja za slovensko državno osamosvajanje. Prebilič je njegovo odprtje in prve oglede napovedal za junija.

Z objektom, ki ga je kočevska občina za simbolično najemnino dobila v najem za pet let z možnostjo samodejnega podaljšanja za enako obdobje, bo upravljal kočevski javni zavod za turizem in kulturo. Projekt bo prinesel dve novi delovni mesti. Za ogled bo na voljo približno 1500 kvadratnih metrov.

Po županovih podatkih se škriljski objekt nahaja približno 12 kilometrov od Kočevske reke na grebenu nad dolino Kolpe. Tedanja jugoslovanska oblast ga je dala zgraditi za zagotavljanje komunikacijske podpore glavnemu osrednjemu objektu v Gotenici, kamor naj bi v navedenem primeru oz. v izrednih razmerah evakuirali republiško politično vodstvo.

Po osamosvojitvi Slovenije je osrednji objekt v Gotenici pripadel ministrstvu za notranje zadeve, ki ga je spremenilo v vadbeni center, škriljski podporni objekt pa sta dobila Slovenska vojska in ministrstvo za obrambo, ki je objekt z minimalnimi sredstvi vzdrževalo tako, da se je ohranil skoraj v takšni obliki, kot je bil leta 1957, ko so ga predali prvotni uporabi.

Oba objekta sta bila namreč zgrajena izredno kakovostno, z najboljšim takrat možnim gradivom in znanjem. Škriljski objekt naj bi prenesel tudi napad z jedrskim orožjem in omogočal samooskrbno, do stodnevno bivanje v popolni osami. Vkopan je v hrib, v njem so prostori za delovanje in bivanje njegovega osebja ter za približno pol kilometra hodnikov, je še povedal Prebilič.

Kočevski župan Vladimir Prebilič o prvotnem namenu objekta K-35; Kočevje