sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Pomagajte pogozdovati novomeški Portoval

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.03.2017 14:35

Gozd v novomeškem Portovalu bodo jutri pogozdovali prostovoljci pod okriljem območne enote novomeškega Zavoda za gozdove. Želite biti med njimi?

Novomeški Portoval je zaradi poudarjenih ekoloških in socialnih funkcij z odlokom Mestne občine Novo mesto razglašen za "gozd s posebnim namenom". V gozdu nasproti nekdanjega Novoteksa je v zadnjih letih zaradi škode, ki jo je povzročil smrekov lubadar nastala ogolela površina, velika hektar in pol. Trenutno jo zaraščata predvsem praprot in nezaželena invazivna tujerodna drevesna vrsta tako imenovana pozna čremsa, ki preprečujeta naravno obnovo gozda, je povedal Marjan Grah z novomeške enote Zavoda za gozdove.

Obseg del, potrebnih za sanacijo tako velike površine je za lastnika zahtevno opravilo, zato bo pod vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije Območne enote Novo mesto jutri organizirano pogozdovanje. Akciji se lahko pridružijo vsi, ki se zavedajo izrednega pomena mestnih gozdov. Posadili bodo sadike naravnih drevesnih vrst in tako omogočili trajen naraven razvoj mestnega gozda.

Delo na poseki v gozdu bo tako jutri, 21.marca, od 10. do 18.ure. Udeleženci, ki se bodo ob 10.uri, kasneje pa še ob 15.uri, zbrali pri nogometnem igrišču Portovald, naj se seboj prinesejo ustrezno orodje za kopanje jamic.

MEDNARODNI DAN GOZDOV

21. marca vsako leto na pobudo generalne skupščine Združenih narodov obeležujemo MEDNARODNI DAN GOZDOV, dan posvečen promociji in ozaveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, kot enega najpomembnejših naravnih bogastev.

POGOZDOVALNA AKCIJA PORTOVAL

Lubadar ni prizanesel niti mestnim gozdovom in je v zadnjih dveh letih povzročil tudi nastanek 1,5 ha velike ogolele površina v Portovalu, ki jo trenutno zaraščata predvsem praprot in nezaželena invazivna tujerodna drevesna vrsta pozna čremsa, ki preprečujeta naravno obnovo gozda.
Zato je potrebna pogozditev te površine, kar pa je na tako veliki površini za lastnika zelo zahtevno opravilo.
Ker imamo vsi prebivalci Novega mesta koristi od mestnih gozdov, je prav, da lastniku priskočimo na pomoč.
S tem namenom ob MDG na ZGS OENM organiziramo delovno akcijo za širšo javnost, na kateri bomo ogolelo površino zasadili s puljenkami naravnih drevesnih vrst ter tako omogočili trajen naraven razvoj gozda v korist vseh.

Kdaj: torek, 21.marca 2017 od jutra do večera.
Dostop Samostojno iz smeri Športnega parka Portoval ali iz Irče vasi po gozdnih poteh vzporedno z reko Krko. Organizirana dostopa bosta ob 10. in 15. uri z zborom pri nogometnem igrišču v Športnem parku Portoval.
Orodje: Zaželeno je, da udeleženci s seboj prinesejo ustrezno orodje za kopanje jamic (krampica, rovnica, ali motika) in seveda zaščitne rokavice.



Marjan Grah o stanju gozda in akciji pogozdovanja v Portovalu