profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Prenova mestnega središča

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
19.11.2016 10:24

Novomeška občina namerava avgusta 2017 začeti s terenskimi deli pri prenovi novomeškega mestnega središča z Glavnim trgom in Rozmanovo ulico. Naložba naj bi znašala 5,8 milijona evrov, občina, ki tega denarja še nima, pa stavi na evropska kohezijska sredstva. Razpis za izvajalca je po končanem projektiranju pričakovati konec januarja.

Kot so po četrtkovi javni predstavitvi projekta prenove mestnega jedra sporočili z novomeške občine, želijo s prenovo novomeškega Glavnega trga dati prednost pešcem in kolesarjem, hkrati pa omejiti tranzitni promet skozi mestno središče.

Tako naj bi zgornji del trga povsem zaprli za avtomobilski promet, spremeniti nameravajo tudi zdajšnjo prometno ureditev Glavnega trga. Tamkajšnji cestni promet naj bi namreč po novem potekal enosmerno v obratni smeri kot zdaj, vožnja po Kandijskem mostu pa naj bi bila možna samo iz smeri Glavnega trga. Za prenovo načrtujejo desetmesečni izvedbeni rok.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na predstaviti opozoril, da tudi v neposredni okolici mestnega jedra pripravljajo nekaj drugih projektov, s katerimi bodo povečali oz. nadomestili zdajšnja avtomobilska parkirišča na Glavnem trgu.

Eno od teh parkirišč so že uredili v novomeški Kandiji, na bližnji Trdinovi ulici načrtujejo 20 novih parkirišč, hkrati pa ta načrtujejo še v okviru nove stavbe, ki jo bodo zgradili na mestu podrtega nekdanjega občinskega poslopja na Novem trgu, ob Težki vodi, pod novomeško Upravno enoto in v garažni hiši pod kapiteljskim gričem.


Na dvostopenjskem javnem arhitekturnem natečaju, ki se je končal marca, so za podlago prenove novomeškega jedra izbrali rešitev skupine ATELIERarhitekti. V sklopu celovite ureditve pa načrtujejo še prenovo Rozmanove ulice do garažne hiše Novi trg, Kastelčeve in Linhartove ulice, spodnjega dela Prešernovega trga med Kastelčevo in Rozmanovo ulico ter kandijskega križišča, so še zapisali na novomeški občini.

Novo mesto je bilo zadnje prenove deležno pred 60 leti, ko so mu namenili predvsem tranzitno prometno vlogo. Ta pa je skupaj s preteklim upravljanjem in hitro spreminjajočimi se družbenimi razmerami sčasoma povzročila gospodarsko in socialno nazadovanje njegovega središča.

Sicer pa, kot je znano, novomeško občino po arhitekturni in infrastrukturni prenovi dokaj opustelega mestnega jedra ter ureditvi tamkajšnje prireditvene dejavnosti čaka veliko trši problem njegove dejanske oživitve oz. vnovične poselitve in ponudbe.

Župan novomeške občine Gregor Macedoni o prenovi: