zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Prevzem lokacije Vražji kamen za registracijski center odpovedan

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2016 13:26

Po uspešnem posredovanju županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič je Ministrstvo za obrambo preklicalo svojo namero o prevzemu Vražjega kamna, kjer bi uredili zbirni center za begunce.

Za danes je bil napovedan prevzem lokacije na območju Vražjega kamna, kjer ima poligon Športno kinološko društvo Bela krajina, a je po uspešnem posredovanju županje Mojce Čemas Stjepanovič Ministrstvo za obrambo RS preklicalo svojo namero.

Občina Črnomelj o dogajanjih v zvezi z namero države o vzpostavitvi sprejemno registracijskih centrov sproti in redno obvešča občane oz. javnost s prejetimi informacijami. Na podoben način bodo informacije, ki bodo dostopne občini, javnosti posredovali tudi v prihodnje. 

Županja pravi, da je zaenkrat  znano le, da preučujejo tudi druge lokacije, kjer bi lahko bil sprejemno registracijski center. To je v tem trenutku  tudi zadnja pisna informacija, ki so jo prejeli z Ministrstva za obrambo. Po besedah Čemas Stjepanovičeve informacij, za katere lokacije gre na občini nimajo, saj naj bi šlo za lokacije v zasebni lasti. Po zagotovilih Ministrstva za notranje zadeve bo občina te podatke prejela le, v kolikor se bo izkazalo, da je katera od lokacij primerna za nadaljnje postopke in seveda, če bo uporaba le-te nujno potrebna.

So se pa po objavi članka oglasili tudi iz kinološkega društva in v izjavi za javnost zapisali:

"Na podlagi javnega dopisa Občine Črnomelj, poslanega danes, v četrtek, 20. oktobra 2016, smo se dolžni javno odzvati in demantirati navedbe črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanović. Poudarjamo, da je Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) odstopilo od zemljišča pri Vražjem kamnu predvsem zaradi pogodbe Kinološkega društva Črnomelj z ministrstvom. Pogodbo sta Občina Črnomelj in MNZ prejela šele v petek, 14. 10. 2016 (2 dni po protestu oz. 1 dan po pozivu ministrstva o predaji zemljišča). Pogodbo je občina pred tem založila oziroma je niso našli, v njej pa je zapisan člen, da je pretrganje pogodbe možno le v vojnem ali izrednem stanju, kar pa zdaj v Sloveniji ni razglašeno. Odstop ministrstva od zemljišča je torej predvsem zasluga dobro spisane pogodbe in posredovanja kinološkega društva. V izogib nadaljnjemu zavajanju občinskega vodstva o doslednem spoštovanju načela obveščanja županjo Mojco Čemas Stjepanović javno pozivamo, naj javno odgovori na naslednja vprašanja
• 23. 9. 2016 je bil sestanek MNZ s predstavniki občin, tudi Črnomlja. Kdaj točno je županja o teh pogovorih in dogovorih obvestila občane?
• 29. 9. 2016 je bila seja Občinskega sveta Občine Črnomelj. Ali je bila problematika migrantov in Vražjega kamna na dnevnem redu in ali je županja o tej problematiki obvestila svetnike?
• Zakaj županja ne skliče izredne seje Občinskega sveta Občine Črnomelj, kljub večkratnim pisnim pozivom, naj to stori?," so še zapisali pri Športno kinološkem društvu Vražji kamen.




Županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič