1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Šentrupert

AVDIO: Proračun občine Šentrupert v javni obravnavi

Piše: Lapego

Čas objave:
23.12.2019 11:57

Pred zaključkom leta se je na 2. izredni seji sešel Občinski svet Občine Šentrupert, na kateri je v prvi obravnavi potrdil predlog proračuna za leto 2020. Proračun je do vključno 6. januarja v javni razpravi.

Predlog proračuna za prihodnje leto predvideva nekaj manj kot 3,5 milijona evrov prihodkov in skoraj 3,3 milijona evrov odhodkov, pri čemer bodo razliko namenili poplačilu zapadlih obveznosti. Osrednja naložba je investicija v komunalno opremljanje obrtne cone pod Farovškim hribom, ki bo sofinancirana z evropskim denarjem, preostanek pa bo zagotovila država preko 23. člena ZFO in občina iz lastnega proračuna. Naložba je skupaj ocenjena na 950 tisoč evrov. 324 tisoč evrov pa bo občina v prihodnjem letu namenila poplačilu zapadlih obveznosti, in sicer plačilu šestih zapadlih obrokov za najemnino vrtca (99 tisoč evrov), bančnim odplačilom (175 tisoč evrov) in poplačilu preostalega dolga do podjetja Eles (50 tisoč evrov). »Poleg tega bomo namenili sredstva za vse obveznosti iz tekočega delovanja, posebno zakonske in pogodbene obveznosti in tudi vse, kar bo še prišlo nepričakovano.
Proračun smo povečali iz naslova sofinanciranja države, kar nam bo pomagalo pri investicijah, za tekoče posle pa bomo poskrbeli iz lastnega proračuna,« pojasnjuje župan Andrej Martin Kostelec. 

Občina v prihodnjem letu načrtuje tudi prodajo Javnega podjetja Energetika Šentrupert. Kupnino bo namenila odplačilu varščine podjetju Polfin, in sicer za 840 tisoč evrov glavnice in zapadle obresti, ki na letni ravni znašajo približno 80 tisoč evrov.
Ostali sklepi:
V Šentrupertu so na prvi obravnavi sprejeli odlok, s katerim se občina Šentrupert pridružuje skupni občinski upravi občin Litija, Šmartno in Dol pri Ljubljani. Predlog odloka so že potrdili preostale tri občine, medtem ko bo Šentrupert o odloku v drugi obravnavi odločal na naslednji seji, ki bo predvidoma v prvi polovici januarja. Skupna občinska uprava zagotavlja službe redarstva, inšpektorata in civilne zaščite, v pripravi pa je še dogovor o področju upravljanja prostora. Občinski svet je sprejel tudi pismo o nameri, da bi Občina Šentrupert v letu 2020 zaradi finančnih razlogov izstopila kot soustanoviteljica Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, župan pa je članom občinskega sveta predložil tudi odgovor oziroma pojasnila, povezana z vsebino pisma, ki ga je na spletni strani šole objavil ravnatelj Jože Tratar.

Župan občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec

O predlogu proračuna za leto 2020