stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Kočevje/Krško/Straža

AVDIO: Sanacija pogorišča v Zalogu naj bi stekla konec meseca

Piše: STA

Čas objave:
15.07.2019 11:08

Odpadke s pogorišča pred skoraj dvema letoma pogorele podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži naj bi začeli odvažati konec meseca. Po izvedenem javnem naročilu zdaj preverjajo še podizvajalce, je ob robu torkovega obiska v Kočevju povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Odpadke bo odpeljalo krško podjetje Kostak.

Z okoljskega ministrstva so sicer po omenjenem javnem naročilu v začetku junija sporočili, da mora Kostak, ki je edini oddal ponudbo za izvedbo, odvoz odpadkov in njihovo oddajo v obdelavo končati v treh mesecih od podpisa pogodbe.

Družbo Kostak je inšpektorat za okolje in prostor izbral za prevzem, prevoz in obdelavo do 7500 ton mešanice materialov iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, ki so ostali po požaru v družbi Ekosistemi.

Odpadki, ki jih mora ta odstraniti, so deloma v kupih v razsutem stanju, deloma v balah, nekateri so deloma ožgani. Gre za gorljive materiale iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, so dodali.

V Kostaku so povedali, da so pogodbo za prevzem, prevoz in obdelavo zaloških odpadkov podpisali 14. junija in da pogodbena vrednost dela brez davka znaša nekaj manj kot 1,49 milijona evrov. Dela morajo končati do konca oktobra.



Po podatkih podjetja gre sicer za delno obdelane nenevarne komunalne odpadke iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru. V manjši meri oz. manj kot desetini pa za nenevarno plastiko iz industrije, ki je bila prav tako ožgana v požaru.

Vse odpadke bodo predelali na objektih za energetsko obdelavo odpadkov. Sodelujejo z več podizvajalci, njihov največji podizvajalec pa je sežigalnica v Avstriji, so še povedali v Kostaku.

Na ministrstvu za okolje in prostor so junija zapisali, da mora Kostak s pogorišča odstraniti vse odpadke in jih v obdelavo oddati v obrat za obdelavo in vmesno predobdelavo, saj so odpadki iz družbe Ekosistemi glede na izdelano oceno primerni za energetsko izrabo po predobdelavi.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasili. Na Policijski upravi Novo mesto so  povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Sanacija pogorišča v Zalogu naj bi stekla konec meseca

Sanacija pogorišča v Zalogu naj bi stekla konec meseca