nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Šentjernej

AVDIO: Šentjernej kmalu z novim vrtcem

Piše: Radio Krka / STA

Čas objave:
22.08.2016 06:49

V Šentjerneju, kjer varstvo otrok zagotavljajo na šestih lokacijah, letos pa so morali najti prostor za dodatnih 60 otrok, nameravajo na lokaciji centralnega vrtca v kraju zgraditi dva nova vrtca.

Naložba naj bi to hitro razvijajočo dolenjsko občino stala približno 3,6 milijona evrov. Dve petini bodo skušali pokrili s subvencijo eko sklada. Šentjernejski župan Radko Luzar je povedal, da nameravajo graditi pretežno z lesom, ob uspešni kandidaturi za sredstva eko sklada pa bodo finančno konstrukcijo sestavili že letos in objavili razpis za izbor izvajalca. Z deli bi lahko začeli prihodnje leto in sicer tako, da bi najprej zgradili povsem nov 10-oddelčni vrtec.

Ko bo ta gotov, bodo starega porušili in na njegovem mestu zgradili nov osemoddelčni vrtec ter ga povezali z novogradnjo. Glede finančne konstrukcije je župan pojasnil, da ob denarju eko sklada in občinskemu vložku računajo tudi na sredstva javno-zasebnega partnerstva.

Za sodelovanje pri projektu se je že zanimalo nekaj šentjernejskih podjetij, občina pa je za obe gradnji zagotovila vsa potrebna dovoljenja, je nadaljeval župan, ki potrebo po več mestih v vrtcu pripisuje povečevanju prebivalstva v občini.

Na občini so končali projekt za izvedbo del, ki je pogoj za prijavo za subvencijo eko sklada. Največ, kar lahko pridobijo od eko sklada, je 450 evrov subvencije na kvadratni meter površine objekta, kar ob 3000 kvadratnih metrih površine, ki jo načrtujejo za nov vrtec, pomeni približno poldrugi milijon evrov nepovratne podpore. S tem denarjem bi pokrili približno dve petini naložbe, je še povedal Luzar.


Po občinskih podatkih sta vrtca zasnovana tako, da bosta stavbi funkcionalno povezani v celoto. V drugem delu bodo zagotovili vse prostore, ki so vrtcu primanjkovali. Vsaka igralnica bo imela teraso z nadstreškom.

Stari vrtec bo med gradnjo novega z notranjimi in zunanjimi površinami nemoteno deloval. Kasneje ga bodo porušili in zgradili novo dvonadstropno leseno-panelno montažno zgradbo, ki bo med drugim obsegala večnamenski prostor, telovadnico, prostore za zaposlene in druge oddelke ter razdelilnico hrane.

Zunaj vrtca bodo uredili igrišča z novimi igrali in parkirišča. Uredili bodo tudi servisno-intervencijsko pot ter tlakovali površine za pešce. Z zunanjo ureditvijo pa predvidevajo tudi spremembo prometne ureditve pri lokalnem zdravstvenem domu in šolskem dovozu za zaposlene.

Denar za novi vrtec Šentjernejčani zbirajo tudi s prostovoljnimi prispevki v okviru poletnih občinskih prireditev Jernejevo.

Šentjernejski župan Radko Luzar o razlogih za gradnjo novega vrtca