katarina cas Odkrito.si

Ko Katarina Čas razplete zgodbo …

table rock_ladjica-17 mrtvih Svet24.si

VIDEO: Izgubila je devet članov družine. Prosila...

Indijanka prerokuje Petisvet

Prerokba starodavnih Indijancev se uresničuje?

toca Svet24.si

VIDEO: Noro! Zapadlo je za 20 centimetrov - toče!

gozd_sprehod Svet24.si

Mora biti prava, a tudi zdrava

Četrti \'da\' Dese Muck Njena.si

Desa Muck se je zopet poročila

poroka Njena.si

Dončič razkril skrivnost: Zadoneli so poročni ...

Novice Žužemberk

AVDIO: Srednjeveško življenje bo zavzelo Žužemberk

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
12.07.2018 13:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat gostili župana občine Žužemberk Franca Škufco in se z njim pogovarjali o letos že 20. Trških dnevih, pa tudi o postorjenem delu v izjemno investicijsko naravnanem letu.

Trški dnevi so največja kulturno in rekreativno turistična večdnevna prireditev v Suhi krajini, ki bo vrhunec doživela to nedeljo. Vrsta prireditev z več kot 350 domačimi in tujimi umetniki, ob sodelovanju domačih društev in organizacij, se je sicer začela že minuli petek, vse do ponedeljka pa v Žužemberku pričakujejo skoraj 5 tisoč obiskovalcev.

Po besedah župana Škufce jih bo največ v nedeljo, ko se bo Žužemberk s slovitim gradom preselil v srednjeveški čas. Preplet sedanjosti in preteklosti bo sicer postavljen na različna prizorišča. Nedeljski program se bo začel s sveto mašo ob 10.uri, osrednje dogajanje pa bo strnjeno na žužemberškem trgu od 14.ure naprej. Na trgu bo srednjeveška tržnica, pa vitezi, grajske gospodične, predstavljeni bodo srednjeveški in renesančni plesi ter glasbeniki, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Veliko bo prikazov lokostrelstva, teatra, mečevanja in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije. Ob 20:30. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu slovesnost ob prazniku občine s kulturnim programom, goste pa bo pozdravil tudi predsednik države Borut Pahor. Sledila bo podelitev občinskih priznanj, zatem pa koncert izjemne slovenske pevke Nuše Derenda.

Letošnje 20. Trške dneve bodo zaključili v ponedeljek, s spominsko uro Rozalije Sršen ali Zalle Zorana, rojene v Žužemberku, ki jo domačini poznajo kot prvo slovensko filmsko igralko v Hollywoodu. Ponedeljkov večer bo popestrila tudi igralka Tea Glažar, ki je v vlogi Angelce nastopila tudi v popularni slovenski nanizanki Reka ljubezni.

Oddaja SKN: Prihajajo Trski dnevi