pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

AVDIO: V Galeriji Krka “Od muhe do slona” Marjana Mančka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.01.2017 14:31

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo ilustracij Od muhe do slona Marjana Mančka. Mojster duhovitih ilustracij, ki so mu na 12. slovenskem bienalu ilustracij decembra lani podelili nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, je novomeško razstavo posvetil predvsem ilustracijam z živalmi.

Po besedah likovne kritičarke Tatjane Pregl Kobe je Manček že desetletja del slovenske ilustracije, ki temelji na raznolikosti in je samosvoja likovna panoga. Ilustriral je neverjetno število knjig za otroke, med katerimi so najbolj znane Mojca Pokrajculja, Pedenjped, Zlata ribica, Peter Klepec, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Zrcalce, Kraljična na zrnu graha in druge.

Ustvaril je tudi bogat opus avtorskih slikanic in stripov, posebno vrednost pa predstavljajo njegove z živimi barvami upodobljene likovne pripovedi, zaznamovane s pronicljivostjo, hudomušnostjo in včasih satirično nadgradnjo literarne vsebine.

Mančkova ilustracija je vedno sveža in aktualna, hkrati pa pravljična ter nadčasovna. Zanjo je značilno čvrsto risarsko izhodišče, sicer pa je Manček izjemen pripovedovalec s pretanjenim smislom za humor in prefinjenim ter ustvarjalnim pogledom na jezik.

Riše s tušem in barva z akvarelnimi barvami. Karikature in ilustracije je razstavljal na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, njegove animirane filme pa so prikazali na pomembnih svetovnih festivalih kratkega in animiranega filma, je med drugim zapisala Tatjana Pregl Kobe.


Marjan Manček se je rodil leta 1948 v Novem mestu. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz angleščine in zgodovine, med študijem se je preživljal z risanjem karikatur. Leta 1977 je postal urednik revije Kurirček in mladinskega tiska pri založbi Borec.

V svobodnem poklicu je poleg ilustracij za mladinsko periodiko ilustriral več kot 200 knjig, od tega več kot 30 avtorskih slikanic, ustvaril več stripov, likovnih zasnov za lutkovne predstave in kratkih animiranih filmov. Prejel je številne nagrade, nekaj njegovih karikatur je vključenih v antologije evropskega grafičnega humorja in satire Opus International (Pariz 1972) in Satirikon (Berlin 1980). Od leta 1981 živi in ustvarja v Selščku pri Cerknici.

Razstava bo na ogled do 6. februarja.

Likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe o razstavi