oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Kočevje

AVDIO: V Kočevje prisopihal vlak

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2016 18:01

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je v Kočevju udeležil predstavitve modernizacije kočevske proge ter slovesnosti ob pričetku gradbenih del v Kočevju.

Cerar je izrazil zadovoljstvo, da je lahko priča tako pomembnemu in zgodovinskemu dnevu za prebivalke in prebivalce Kočevja, saj bo po več kot 46ih letih, po letu 1970, ko je bil ukinjen potniški železniški promet, v Kočevje znova prisopihal potniški vlak.

Premier dr. Cerar je v nagovoru prisotnim izpostavil, da je »modernizacija infrastrukture prioriteta sedanje vlade, zato smo pristojnemu ministrstvu zagotovili znatno večja proračunska sredstva. Hkrati tudi Program Pokolpje 2020 predvideva dodatnih 156 milijonov evrov za prometno in energetsko infrastrukturo prav za to območje. Nujne so namreč dodatne investicije v infrastrukturo, današnji primer to dokazuje. Nedopustno je, da je politika vsa ta leta pozabljala na odročne kraje kot je Kočevje in jih ni bolj vključevala v razvoj Slovenije. Sam si prizadevam za enakomeren razvoj vseh regij, zato sem danes tu«.

Cerar je opozoril, da si »za investicije v infrastrukturo ne prizadeva samo zaradi posledično izboljšane varnosti v prometu, ampak tudi zato, da povezujemo našo zeleno Slovenijo. Gradnja pušča sled, pušča sled na gospodarstvu, na družbi, na našem vsakdanjiku. Vprašajte tukaj prisotne prebivalke in prebivalce Kočevja, koliko jim pomeni investicija v kočevsko železnico. Samo tisti, ki nima povezav ve, koliko tak projekt resnično pomeni. Gradnja je hkrati znanilec sprememb, modernizacija infrastrukture omogoča razvoj in je osnova za dobro nadaljnje delo gospodarstva. To si želim za Kočevje in celotno Pokolpje«.

Po Cerarjevih besedah se v vladi zavedajo, da ima Kočevje številne težave, kot je denimo nezaposlenost, ki je ena najvišjih v Sloveniji, kljub temu pa sam vidi tudi "številne potenciale". Verjame, da bodo skupaj z lokalnimi predstavniki prišli do novih skupnih idej in sodelovanja, ki bodo razvoj pognali naprej.

Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sta sicer danes na železniški postaji v Kočevju odprla dela na prenovi zadnjega dela železniške proge med Grosupljem in Kočevjem, to je odseka Kočevje-Ribnica, s katerim naj bi v Kočevje znova pripeljali potniški in tovorni železniški promet. Dela so ocenjena na nekaj manj kot 20 milijonov evrov, končana pa naj bi bila leta 2018.


Ponovna vzpostavitev železniške proge med Kočevjem in Ljubljano po premierjevih besedah pomeni cenejši in bolj ekološki prevoz blaga in ljudi, hkrati pa nove razvojne priložnosti za Kočevje in okolico.

Potniški železniški promet med Grosupljem in Kočevjem je bil sicer ukinjen leta 1970, ko je bila prenovljena cesta Kočevje-Ljubljana, znova pa je postal aktualen v zadnjem desetletju, ko je omenjena cesta postala preobremenjena. Leta 2008 so progo začeli obnavljati. Do leta 2013 so obnovili del od Grosupljega do Ribnice, nato pa so dela zaradi pomanjkanja denarja zastala. Danes se tako začenja obnova še zadnjega dela, to je od Ribnice do Kočevja.

Po Gašperšičevih besedah je ta vlada prepoznala nujnost ponovne vzpostavitve proge od Kočevja do Ribnice in naprej do Ljubljane, saj je to pomembno tako za gospodarstvo regije, kot njene prebivalce.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je spomnil, da iz Kočevja vsak dan v Ljubljano migrira 1250 ljudi, ki vsak dan tvegajo življenje na cesti. Proga jim bo omogočila, da bodo normalno prišli v prestolnico in se varno vrnili domov, velike pozitivne učinke pa bo imela tudi za kočevsko gospodarstvo, je dejal.

Miro Cerar o pomenu obiska Kočevja