Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Brežice

AVDIO: Vlada pripravlja vse potrebno za gradnjo HE Mokrice

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
27.01.2017 19:03

Vlada je odločena, da po končanju del na gradbišču hidroelektrarne (HE) Brežice nadaljuje z gradnjo zadnje elektrarne v spodnjesavski verigi, HE Mokrice. Vlada, ki že zbira in pripravlja dokumentacijo ter pripravlja finančno konstrukcijo, bo omenjeno delo opravila do sredine leta, je ob obisku gradbišča HE Brežice napovedal premier Miro Cerar.

Cerar je dejal, da po zagotovilih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča verjame, da bo HE Mokrice zgrajena do roka in da je to njihov cilj. Sicer pa s "HE Brežice dokazujejo, da se da z resnim delom končati tudi najzahtevnejše projekte". Opozoril je tudi na slovenske po njegovem odlične strokovnjake, s katerimi bodo sodelovali tudi pri gradnji HE Mokrice.

Kot je ob današnjem obisku povedal minister Gašperšič, pri projektu HE Mokrice poteka že tudi postopek presoje čezmejnih vplivov na okolje, ki ga morajo opraviti v skladu z vsemi evropskimi konvencijami. Sicer pa je prepričan, da bo postopek uspešno končan.

Glede financiranja HE Mokrice, ki naj bi brez davka stala približno 150 milijonov evrov, je Gašperšič povedal, da vlada pripravlja program ukrepov, na podlagi katerih bo natančno opredeljeno, iz kakšnih virov in koliko bo kdo zagotovil.

Kot je predsednik posavskega odbora za HE na spodnji Savi Niko Galeša decembra lani povedal za STA, bi morali HE Mokrice zgraditi do leta 2020 oz. 2021. Po zadnjih ocenah naj bi brez davka stala približno 150 milijonov evrov, približno polovica naj bi šla za njen energetski in približno druga polovica za infrastrukturni del.

Po podatkih družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) bo 28-megavatna HE Mokrice pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati pretoka 500 kubičnih metrov na sekundo s šestimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 128 gigavatnih ur. Delovala naj bi avtomatsko in daljinsko vodena brez posadke.

Območje njenega vpliva naj bi segalo od sotočja Save s Krko pri Brežicah do meje s Hrvaško. Predvidena je sonaravna ureditev sotočja, s katero bi ohranili Krkin ekosistem in veduto njenega izlivnega odseka.

Sicer pa so v jezovni zgradbi HE Brežice pred tednom prvega od treh agregatov prvič vključili v elektroenergetsko omrežje.

Kot je povedal Bogdan Barbič, direktor družbe HESS, ki je zadolžena za energetski del projekta HE Brežice, ta že proizvaja prve kilovatne ure električne energije. Namen poskusnega obratovanja prvega od treh agregatov pa je, da v dvomesečnem neprekinjenem obdobju preizkusijo njegovo delovanje.

Preizkusu prvega bo sledil preizkus drugega in nato še tretjega agregata, začetek celotnega poskusnega obratovanja HE Brežice pa še vedno načrtujejo konec septembra. Po načrtih HESS tehnični pregled HE Brežice in začetek poskusnega obratovanja predvidevajo konec septembra.

Po zadnjih ocenah bo celotna naložba predzadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi, HE Brežice, brez davka dosegla 278 milijonov evrov. Od teh naložba v njen energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 160 milijonov evrov. HE Brežice so začeli graditi predlani.

Po besedah Vojka Sotoška, direktorja podjetja Infra, zadolženega za gradnjo infrastrukturnega dela HE Brežice, je tamkajšnja vodna akumulacija zgrajena v dobrih devetih desetinah, gladino Save pa bi že lahko dvignili na obratovalno raven.

Na suhem delu akumulacije jih sicer čaka še nekaj del in ureditev v zvezi z zagotavljanjem protipoplavne varnosti. To bodo še letos uredili tudi na območju Krške vasi in Velikih Malenc, nato pa jih čaka še protipoplavna ureditev sotočja Krke in Save, ki je sicer povezano z gradnjo nižjevodne HE Mokrice, je še povedal Sotošek.