franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

AVDIO: Z znižanjem turistične takse do večjega obiska

Piše: STA

Čas objave:
15.06.2020 12:25

Topliški svetniki so v sredo potrdili županov predlog, da turizmu oz. glavni gospodarski panogi v Občini Dolenjske Toplice pomagajo z znižanjem turistične takse. Turistično takso so znižali za polovico oz. s prejšnjih dveh evrov in 50 centov t. i. promocijske takse na evro in 25 centov promocijske takse, je povedal župan Franc Vovk.

Vovk je na nedavni novinarski konferenci dejal, da želijo turizmu Dolenjskih Toplic pomagati v okviru lastnih možnosti in da bo omenjeno znižanje turistične takse veljalo do konca leta. Spodbudili bi radi lokalni turizem in ga konkurenčno okrepili, je dodal.

Pojasnil je tudi, da občinski proračuni ne omogočajo, da bi lokalnemu gospodarstvu za premagovanje aktualnih težav namenili kakršnokoli denarno pomoč. Sicer pa pri turističnem obisku do konca leta v občini, katere 70 odstotkov gospodarstva je povezano s turizmom, stavijo na državno pomoč v obliki turističnih bonov.

Po županovih podatkih se je v občinsko blagajno na račun turističnih taks predlani nateklo nekaj manj kot 96.000 evrov in lani nekaj več kot 110.000 evrov.

Med letošnjo epidemijo so pri turističnih taksah glede na enako lansko obdobje zabeležili približno 20.000 evrov izgube, zaradi omenjene polovične pocenitve turistične takse pa ocenjujejo, da bo občina letos še ob 30.000 evrov priliva. Tega zneska drugače kot z rebalansom letošnjega občinskega proračuna ne bodo mogli pokriti, je opozoril župan in pristavil, da je včasih manj lahko več.

Navedel je, da Občina Dolenjske Toplice ob sicer neokrnjeni naravi omogoča termalno kopanje in zdravljenje, pohodništvo, kolesarjenje, ježo, tenis, panoramske polete, jadralno padalstvo, lov, ribolov in med drugim tudi šport na vodi.

Med kulturnimi in turističnimi znamenitostmi je Vovk še opozoril na urejeno arheološko pot Cvinger, muzej na prostem Baza 20, na številna grobišča v Kočevskem rogu, Hudičev turn v Soteski in tamkajšnji ogledni depo starodobnih avtomobilov, na muzej Kočevarjev staroselcev, številne cerkvene stavbe, čebelarski dom v Podstenicah, na polharski dom in podobno.

V Dolenjskih Toplicah, ki se ponašajo z enim najstarejših termalnih kopališč na Slovenskem, so sicer leta 2015 obeležili 800-letnico prve omembe tega kraja v zgodovinskih virih. V Občini Dolenjske Toplice živi približno 3500 prebivalcev, ustanovili so jo leta 1998.

Župan Franc Vovk o znižanju turistične takse