sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice NM/Lj

AVDIO: Za zaposlitev v Revozu informirali več kot 11 tisoč brezposelnih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.01.2017 10:47

Republiški zavod za zaposlovanje je pripravil 56 informacijsko-motivacijskih delavnic. Ustrezne kandidate iščejo na širšem območju Novega mesta, Celja, Trbovelj, Sevnice in Ljubljane. Trenutno intenzivno potekajo selekcijski postopki, pri katerih so uspešni le najbolj motivirani kandidati, ki imajo obenem tudi zahtevane ročne spretnosti.

Napovedi delodajalcev, ki zaposlujejo 343.000 ljudi, so optimistične. Delodajalci, ki so sodelovali v anketi Zavoda RS za zaposlovanje Napovednik zaposlovanja, v prihodnjih šestih mesecih letos napovedujejo 1,5-odstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se skoraj 9.100 delovnih mest.

Med večjimi zaposlovalci v tem obdobju je tudi podjetje Revoz iz Novega mesta, edina tovarna za proizvodnjo vozil v Sloveniji, ki je že vrsto let med največjimi izvozniki pri nas. Zaradi uvedbe nove proizvodne linije bo podjetje v januarju zaposlilo 340 oseb za različna dela v proizvodnji.

Na Zavodu RS za zaposlovanje so v preteklosti že aktivno sodelovali z Revozom, ko so potrebovali večje število delavcev. Nazadnje so z obsežnejpimi zaposlitvami sodelovali v prvi polovici minulega leta, ko so na razgovore povabili več kot 1.300 brezposelnih, 150 oseb pa je bilo septembra po vseh opravljenih selekcijskih postopkih zaposlenih.

Novo večje zaposlovanje je predvideno januarja letos, ko bodo začeli proizvodnjo avtomobilov clio. V ta namen v prvi fazi potrebujejo 340 proizvodnih delavcev, ki jih bodo zaposlili prek agencij za zaposlovanje, ki ju je Revoz izbral za sodelovanje pri zaposlovanju, to sta Kariera in M Servis.


Da bi zagotovili kader, ki ga Revoz potrebuje, na Zavodu s tem podjetjem intenzivno sodelujejo pri kadrovanju že od oktobra lani. Ves ta čas pospešeno izvajajo nabor brezposelnih, ki bi bili primerni za zaposlitev v Revozu, to pomeni, da so o možnostih zaposlovanja v tem podjetju informirali več kot 11.700 brezposelnih. Kandidate iščejo na širšem območju, kajti zaposlitveno območje okrog Novega mesta, kjer je sedež delodajalca, je že precej »izčrpano«. To pomeni, da ustrezen kader iščejo tudi na območju Celja, Trbovelj, Sevnice in Ljubljane s širšo okolico, saj Revoz omogoča delavcem organiziran avtobusni prevoz tudi iz drugih okolij. Pri zaposlovanju v Revozu tesno sodelujejo vse omenjene Zavodove območne službe, ki praktično vsakodnevno usklajujejo vse potrebne aktivnosti, da bi zagotovili zadostno število ustreznih oseb.

Kljub temu se predvsem zaradi strukturnih neskladij na trgu dela in visokih zahtev delodajalca soočajo z izzivom zagotovitve ustreznih in motiviranih delavcev za Revoz. Gre namreč za delo pretežno v nočni izmeni, ki ni pogojeno z določeno ravnjo izobrazbe, od kandidatov pa zahteva ustrezno fizično kondicijo ter ročne spretnosti glede na delovni proces. Prav tako morajo imeti kandidati zaradi posebnosti proizvodnje ustrezne psihofizične lastnosti, opraviti morajo zdravniški pregled, kar Revoz v postopkih kadrovanja preverja, k manjšemu interesu za zaposlitev pa prispeva tudi dejstvo, da se bodo izbrani kandidati zaposlovali prek kadrovske agencije in ne neposredno pri Revozu.

Da bi zainteresirani iskalci zaposlitve dobili vse potrebne informacije o naravi dela v Revozu, so zanje pripravili 56 informativno-motivacijskih delavnic na različnih lokacijah, na katere so do zdaj skupaj povabili 2.382 brezposelnih. Več kot 900 brezposelnih je pozitivno sprejelo informacijo in oddalo vlogo za zaposlitev. Trenutno intenzivno potekajo selekcijski postopki -  razgovori, predstavitve delovnih mest, preizkus ročnih spretnosti, zdravniški pregledi - pri katerih so uspešni le najbolj motivirani kandidati, ki imajo ob tem tudi zahtevane ročne spretnosti. Na zavodu opažajo, da prihaja do precejšnjega upada v postopku dokončnega izbora delavcev oziroma kandidatov, zato tudi v januarju nadaljujejo izvedbo informativno-motivacijskih predstavitev tako v Ljubljani kot v Novem mestu, je za radio Krka povedala Vlasta Stojak z oddelka za področje dela z delodajalci, centralne službe Zavoda za zaposlovanje.

Povpraševanje po delavcih v Revozu pomeni zaposlitveno priložnost za osebe, ki jim v svojem okolju ali poklicu ne uspe dobiti zaposlitve. Ne glede na poklicno ali strokovno izobrazbo ter delovne izkušnje je pomembna le motiviranost za delo, saj v Revozu zagotavljajo interno usposabljanje za nova delovna mesta.

Vlasta Stojak z oddelka za področje dela z delodajalci centralne službe Zavoda RS za zaposlovanje