pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Dragatuš

AVDIO&FOTO: Folklorni večer v znamenju kolin

Piše: Radio Krka, B.V./Dolenjski list, M. Bezek Jakše

Čas objave:
24.12.2018 12:52

V Kulturnem centru Semič je sinoči več kot 100 članov otroške, mladinske in odrasle Folklorne skupine Dragatuš pripravilo že 28. tradicionalni celovečerni predpraznični nastop.

Nastop, kakršnega znajo pričarati le Dragatušci. Po eni strani preprost, ljudski, poskočen, z obilo humorja, po drugi strani dognan do zadnje podrobnosti, saj Dragatušci prav nič ne prepuščajo naključju. Pa naj gre za glasbo, petje, ples, igro, kostumografijo in še vrsto podrobnosti, za katere se marsikateremu gledalcu zdi, da je samo po sebi umevno, da so na odru. A pri Dragatušcih je vse načrtovano, predvideno.

Letošnji folklorni večer je bil v znamenju kolin. Marsikdo je že pozabil, koliko priprav je potrebnih za ta pomemben kmečki praznik in kje vse se lahko zaplete. Spomine na vse to so z odlično igro obudili dragatuški folkloristi. Seveda ne prej ne potem ni manjkalo vsega, kar je njihovo osnovno poslanstvo. Eno pomembnejših pa je zagotovo tudi vzgoja podmladka, kar jim odlično uspeva.



V predstavo so vpletli tudi ples Anje Pešelj in Jake Bahorja, ki sta pred tremi lti skupaj z godcema Jožetom Skubicem in Janom Gašperičem zastopala FS Dragatuš na tekmovanju plesnih parov na temo ljudskih plesov, ki ga organizira AFS France Marolt. S plesno zgodbo Deklice niso s'm za kuhalnice so osvojili 3. mesto. Letos pa je plesni par z Urošem Simoničem in Nino Mažgon Muller ter glasbenimi spremljevalkami Tajdo Klobučar, Tino Križ in Mojco Jerman s predstavo Na pragu so stali, mrliče preštevali, osvojili 1. mesto.

Ker so mnogi za včerajšnjo predstavo ostali pred vrati dvorane, saj so bile vstopnice razprodane v poldrugi uri, jo bodo dragatuški folkloristi ponovili v soboto, 12. januarja. Vstopnice so še na voljo.

Tadej Fink vodja FS Dragatuš

Fink o kolinah