franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dolenjske Toplice

Baza 20 poleti slabo obiskana

Piše: STA

Čas objave:
04.08.2018 00:25

Obisk spomeniškega kompleksa Baza 20 v Kočevskem rogu se je zadnja leta močno osipal. Te dni tja zatava malokateri obiskovalec, še redkeje pa je opaziti obiske organiziranih skupin. Na omenjenem območju po zaprtju tako imenovanega Mačkovega doma ni več gostinske ponudbe, Občina Dolenjske Toplice pa je svojo dejavnost prenesla v bližnji Lukov dom.

Foto: Baza 20

Topliški župan Jože Muhič je povedal, da območje Baze 20 v poletnih mesecih razen prireditvenega niza Poletje v Kočevskem rogu bolj kot ne sameva, tamkajšnji obisk pa se je po njegovi oceni v zadnjih 30 letih zmanjšal za devet desetin.

kocevski rog.jpg

Centralni objekt pod spominskim območjem Baza 20, ki so ga zgradili leta 1988, po pobudniku njegove gradnje Ivanu Mačku Matiji pa se ga je prijel naziv Mačkov dom, je prazen in zaprt. Topliška občina, ki je bila njegov dolgoletni najemnik, ga je namreč vrnila lastnikom.

Občina tako zdaj stavi na omenjeni Lukov dom, za katerega je od ministrstva za kulturo dobila stavbno pravico, kar pomeni, da lahko z njim upravlja brez časovnih omejitev. V skladu s tem so se lotili tudi iskanja zamisli za njegovo ureditev in iskanje zaupali letos poleti v Dolenjskih Toplicah gostujočim mladim arhitektom, je dodal.

Za spomeniški kompleks na Bazi 20 je do lani skrbel novomeški Dolenjski muzej, od letos pa za tega skrbi družba Slovenski državni gozdovi.

Ta je po županovih besedah že prenovila nekaj ostrešij barak Baze 20, zadolžena pa je tudi za vzdrževanje tamkajšnjih objektov. Dozdajšnje sodelovanje z družbo je Muhič ocenil za dobro.

Dolenjski muzej na Bazi 20 od letos pripravlja le še vodene oglede. Po njihovih podatkih je Bazo 20 s 26 spominskimi objekti pred petimi leti letno obiskalo še do približno 8000 ljudi. Obisk se je potem zmanjšal na približno 3000 obiskovalcev vodenih ogledov letno in nato še padel ter lani, ko se je nekoliko popravil, zrasel na nekaj manj kot 2000 obiskovalcev.

Letos je sicer minilo 75 let od začetka delovanja skritega partizanskega območja Baza 20 v Kočevskem rogu. Ta je prve prebivalce sprejela 17. aprila 1943, med drugo svetovno vojno so tam delovali občasno glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet, tiskarne, tehnika in bolniška postaja, širše roško območje pa je spomenik tako odpora kot povojnih dogodkov.

Območje pod Bazo 20 je bilo v preteklih letih tudi tarča vandalov in tatov. Ti so v tamkajšnji spominski aleji leta 2015 ukradli štiri bronasta doprsja komandantov partizanskega glavnega štaba. Ukradene plastike so leto kasneje nadomestili s portreti na kamnitih ploščah, vandali pa so ploščo s podobo Ivana Mačka Matije zadnjo zimo vnovič razbili.