stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Semič

Belokranjski ovčerejci in kozjerejci se postavijo na ogled

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.06.2016 15:56

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je prejšnjo pripravilo že 22. razstavo drobnice.

Tudi ta je bila kot vse doslej v Semiču ali okolici. Ta dogodek je tudi najstarejša razstava na lokalnem nivoju, ki se tako dolgo odvija brez prekinitev v celotni državi. Seveda so imele razstave v preteklosti svoje vzpone in padce, a trenutno je to bogat vsestranski dogodek s številnimi spremljajočimi aktivnostmi. Poleg ovac in koz je bilo mogoče videti tudi ovčarske in pastirske pse, pokušati in kupiti mesne in mlečne proizvode rejcev drobnice in govedorejcev in opremo, ki jo kmetje potrebujejo pri svojem delu. V spremljajočem programu so ocenjevali tudi živali, trofeje rejnih živali in jagnječjo pečenko. Bogat je bil srečelov in gostinska ponudba, obiskovalci pa so se poskusili pastirskem 4X4 - ocenjevanju teže ovna le z ogledom živali.

S Sloveniji in Beli krajini reja drobnice po obsegu stagnira, možnosti razvoja pa so še velike. Tudi za oblikovanje novih delovnih mest. Pred leti je število plemenskih živali upadlo za nekaj odstotkov, kar je pa je imelo (poleg vstopa Hrvaške v EU) zelo ugodne posledice za odkupne cene. Te so danes za več kot EURO višje za kilogram mesa kot pred tremi leti – a še vedno med najnižjimi v tem delu Evrope. Na Hrvaškem so se morali rejci sprijazniti za v povprečju kar 2 € nižjimi cenami, a še vedno večjimi kot v Sloveniji. Seveda so maloprodajne cene v Sloveniji na podobnem nivoju kot v vsej Evropi in rejci se zaskrbljeno vprašujejo kje ostaja razlika. Odkupna cena v Slovenskih klavnicah je bila zadnji teden v maju 5,27 € za kilogram jagnječjega mesa, na Hrvaškem pa 6,60 € (pred vstopom v EU tudi 9 €).


Komisija je bila mnenja, da je najlepšo ovco pripeljal Martin Skala iz Semiča, najlepšega ovna Boris Grabrijan iz Adlešičev, najlepšega kozla Oli Oslakovič iz Omote, najlepšo kozo Janez Škrinjar iz Semiča, najlepšo trofejo kozla je imel Izidor Grabrijan iz Adlešičev, , ovnovo trofejo pa Duška Pašič iz Štrekljevca. Kot najboljši mojster peke jagnječje pečenke se je tokrat izkazal Andrej Ogulin iz Malin.