franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Metlika

Beti pri četrtletnem dobičku krepko presegla načrte

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
31.05.2016 10:26

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, ki je od leta 2013 v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, je v prvem četrtletju ustvarila nekaj več kot 2,93 milijona evrov prihodka in s tem svoje načrte presegla za dobrih 11 odstotkov. Njen četrtletni čisti dobiček je načrte presegel za skoraj 100.000 evrov.

Po podatkih uprave, navedenih v zadnjem četrtletnem poročilu o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja, je Beti v prvih treh mesecih ustvarila poslovni izid v znesku nekaj več kot 110.000 evrov. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je znašal nekaj manj kot 180.000 evrov, izid pred amortizacijo (EBITDA) pa je dosegel nekaj več kot 290.000 evrov.

V Beti so glede lanskega poslovanja za STA navedli, da je družba lani dosegla 9,4 milijona evrov prodaje. Čeprav je to 15 odstotkov manj kot predlani, so v družbi lani ustvarili nekaj več kot 110.000 evrov dobička in dosegli njegovo občutno rast.

Glavna izvršna direktorica Beti Maja Čibej je poudarila, da je predlanski dobiček znašal nekaj več kot 15.000 evrov. Preteklo leto, ki se je začelo z močnim padcem prodaje na večini trgov, pa so po obratu v drugem polletju končali uspešno. Beti je še leta 2013 poslovala z nekaj več kot 365.000 evri izgube.

V Beti sicer letos pričakujejo 10,4 milijona evrov prodaje, kar bi bila rast za desetino. Hkrati načrtujejo dobiček na ravni lanskega, direktorica pa je dodala, da je njihovo poslovanje močno odvisno od gibanja cen energentov ter drugih surovin.

Glede zadolženosti podjetja je pojasnila, da so z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je predlani prevzela vse njihove bančne obveznosti, lani podpisali sporazum o ureditvi kreditnih razmerij. Posojila sicer vračajo tekoče in skladno z dogovori, vsem upnikom iz prisilne poravnave pa so ponudili možnost predčasnega poplačila in jih tako januarja letos poplačali 89-odstotno.


Kot navajajo v omenjenem poročilu, je to predčasno poplačilo, ki so ga izvedli z diskontom, pozitivno vplivalo na poslovanje prvega letošnjega četrtletja.

Januarja in februarja so tudi zabeležili povečano število naročil, ki se je nato marca in aprila nekoliko uneslo. Marca pa so s podjetjem Konfekcija Julija podpisali licenčno pogodbo o oživitvi blagovne znamke Beti za spodnje perilo in spalni program.

V Beti, kjer število delovnih mest tekoče prilagajajo potrebam, so število zaposlenih s 165 letos zvišali na 166. Sicer pa zaposlujejo le v okviru nadomestitve t. i. naravnega odliva.

Beti več kot devet desetin svojih izdelkov proda na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu. Pri svojem programu preje beleži rast, program pletiv pa so leta 2013 zaradi nerentabilnosti opustili.

V okviru Beti, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, deluje le še proizvodnja preje. Program prisilne poravnave je bil potrjen oktobra 2013, končanje postopka s poplačilom upnikov pa je predvideno prihodnje leto.