franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Bliža se festival lesa

Piše: R.K.

Čas objave:
29.09.2023 11:04

Festival lesa je dogajanje, ki traja vse leto. Gozd slavi kot neprecenljiv naraven habitat in vir plemenite, trajnostne surovine. Spodbuja uporabo lesa za gradnjo, bivanje in pri vsakdanjih dejavnostih. Povezuje gozdarstvo, lesarstvo, nove tehnologije obdelave, znanost in oblikovanje. Kajti le povezani lahko dodamo lesu vrednost, ki si jo zasluži ter hkrati ohranimo gozdove, sredi katerih smo doma.

Festival lesa skozi leto gradijo različne lesarske, restavratorske, likovne in obrtne delavnice, tekmovanja ter arhitekturna svetovanja za izdelavo lesenih predmetov in objektov.

Osrednji letni dogodek je Festival lesa. Ta v treh oktobrskih dneh v najrazličnejših oblikah promovira življenje z gozdom in ustvarjanje z lesom. Pričel se je pomladi z razpisom natečaja PRASTOL na oblikovalskih spletnih platformah Designboom in Competition archi.

Na otvoritveni slovesnosti v četrtek, 5. oktobra bodo razglašeni in predstavljeni zmagovalni stoli mednarodnega natečaja Prastol za leto 2023. Zmagovalca natečaja Prastol 2022 »Duša zapušča telo«, ki so ga navdihnili uničujoči požari na Krasu, bodo organizatorji Festivala lesa izročili pooblaščenki predsednika Gasilske zveze Slovenije kot zahvalo za pogasitev požarov na Krasu poleti 2022. Predstavljeni bodo novi izdelki, ki so bili oblikovani in izdelani v sodelovanju konzorcija Kočevski les, zadruga In Situ in Festival lesa. Nagrajeni bodo dijaki Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki so zmagali na natečaju za najboljšo različico znamenitega stola Enza Marija. Vse skupaj bo popestril izbran kulturni program.

Petek 6. oktobra najprej prinaša delavnico »Leseni gumb« za otroke v Vrtcu Kočevje. Ob 9.30 bo v dvorani Kulturnega centra Kočevje stekel osrednji strokovni dogodek Festivala lesa, strokovni forum »Wood Tech Talk« z naslovom »Gozd priložnosti za oblikovanje slovenskega pohištva«.

V soboto je na idilični gozdni jasi ob koči na Črnem vrhu na sporedu Ogljefest. Za ene se bo pričel že ob 11.00 uri z vodenim planinskim pohodom iz Koblarjev ali z vodenim rekreativno kolesarskim vzponom iz Kočevja. Pravi začetek Ogljefesta pa bo zagotovo Slavnostni prižig Levstkove kope. Udeleženci bodo lahko poobedovali Ogleno kosilo, prisluhnili Oglarskim zanimivostim in zgodbam o nekdanjih oglarjih v Kočevskem rogu, tekmovali v izdelavi »mulca«, uživali v prijetni glasbi, oglenem pecivu in ravno prav zapečenem kostanju.

NATEČAJ PRASTOL

Natečaj PRASTOL je bil objavljen na spletni strani Festivala lesa in platformah Designboom in Competitions.archi.
Na natečaju je sodelovalo 92 projektov stolov iz 34 držav: Argentina, Avstrija, Brazilija, Bolgarija, Filipini, Finska, Francija, Grčija, Indija, Indonezija, Iran, Italija, Japonska, Kanada, Kitajska, Kolumbija, Madžarska, Makedonija, Mehika, Nemčija, Nigerija, Norveška, Peru, Portugalska, Republika Koreja, Romunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija, Turčija, Ukrajina, Združene države Amerike, Združeno kraljestvo.

Po zaključku razpisnega roka 28. 8. je sledil izbor komisije, ki jo sestavljajo odlični strokovnjaki iz Slovenije, BIH in Hrvaške: prof. Janez Suhadolc, arhitekt, izr. prof. Rok Kuhar, arhitekt in industrijski oblikovalec, ga. Natalija Lapajne, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, doc. Primož Jeza, arhitekt in oblikovalec, g. Andrej Palman, ing. lesarstva, doc. Miha Klinar, oblikovalec in vodja studia Gigodesign, doc. Mojca Perše, profesorica na Fakulteti za dizajn, g. Albin Škalič, ing. lesarstva, direktor podjetja Murales, prof. Salih Teskeredžić, arhitekt, oblikovalec, kreativni vodja sarajevske blagovne znamke Gazzda, profesor na Akademiji v Sarajevu in Nikola Radeljković, ustanovitelj skupine Numen/ForUse, umetniški direktor blagovne znamke Nunc.

Strokovna komisija je izbrala tri zmagovalne predloge, čemur je sledila izdelava prototipov. Trije prototipi nagrajenih prototipov bodo svečano predstavljeni na odprtju osrednjega oktobrskega dogodka Festivala lesa v četrtek, 5. oktobra in nato razstavljeni v Knjižnici Kočevje, Trg zbora odposlancev 26.

STOL »SEDIA« OBLIKOVALCA ENZA MARIJA V OČEH IN IZPOD ROK DIJAKOV SREDNJE ŠOLE IN GIMNAZIJE KOČEVJE

Enzo Mari (27. april 1932 – 19. oktober 2020) je bil italijanski modernistični umetnik in oblikovalec pohištva, ki je vplival na številne generacije industrijskih oblikovalcev.

Leta 1974 je Enzo Mari kot odziv na množično proizvodnjo pohištva ustvaril knjigo z naslovom Autoprogettazione (»Samooblikovanje«), ki obravnava izdelavo pohištva in ponuja načrte in navodila, kako ustvariti 19 kosov pohištva iz vseprisotnih materialov.

Enzo Mari ni stremel k popolnosti svojih oblikovalskih predmetov, bolj mu je šlo za jasnost, enostavnost in predvsem za socialni vidik, da bi bili njegovi izdelki cenovno dostopni vsem. Zavzemal se je za preproste oblike. Menil je, da je oblika popolna le takrat, ko sledi osnovni rabi predmeta.

Čeprav ni hotel biti oblikovalska zvezda, pa je bil preveč pomemben ustvarjalec, da bi se lahko skril v anonimnost. Nehote je postal velika osebnost svetovnega oblikovanja.

Njegova dela so postavljena po priznanih svetovnih muzejih, kot sta newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) in milanski Triennale.

Enzo Mari je izdelal in v svoji knjigi Autoprogettazione opisal stol Sedia. Dovolil je, da ga vsakdo lahko naredi in uporabi zase. To pa je bila tudi naloga dijakov programa Mizar Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki so stol prikrojili po lastni domišljiji in ga tudi izdelali.

»GOZD PRILOŽNOSTI ZA OBLIKOVANJE SLOVENSKEGA POHIŠTVA« Strokovni forum Wood Tech Talk

Osrednji strokovni dogodek Festivala lesa 2023 je strokovni posvet, ki tematsko nadgrajuje lanskoletni posvet »Design kot gibalo nove dodane vrednosti«. Tema je izbrana na priporočilo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter direktorata za lesarstvo.
Predelava lesa v Sloveniji raste. Izvažamo vse manj okroglega lesa in vse več lesenih izdelkov. V porastu je uvoz lesa iglavcev ... Še vedno pa ostajajo neizkoriščeni potenciali naše pohištvene industrije, ki je bila dolgo časa eden od paradnih konjev slovenskega gospodarstva.

Razvoj pohištvene industrije lahko pospešimo s tesnejšim povezovanjem vseh lesnih, njej komplementarnih panog in vrhunskega oblikovanja.

Na posvet so poleg proizvajalcev pohištva vabljeni tudi ponudniki lesne surovine, sedanji in bodoči proizvajalci lesenih pohištvenih polizdelkov, izdelovalci uporabnih in okrasnih lesenih izdelkov, ki jih uporabljamo pri bivanju, tehnologi, oblikovalci … Vsi, ki vidijo možnost sodelovanja v pohištveni panogi, kateri se v prihodnjem obdobju obeta hitra in konstantna svetovna rast.
Medsebojno povezovanje in razvojna prizadevanja bo strokovni dogodek podprl s predstavitvijo Centra za kreativnost. Ta učinkovito povezuje gospodarstvo in dizajn, kar lahko dokaže s številnimi primeri uresničenih dobrih praks.

Udeleženci posveta bodo spoznali uspešne rezultate prve generacije razpisov Centra za kreativnost, primere dobre prakse iz gospodarstva, novo serijo razpisov Centra za kreativnost, pri katerih se lahko podjetja potegujejo za razvojna sredstva. Seznanili se bodo tudi z razpisi Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, s pomočjo katerih bodo lahko vključili dizajn kot spremembo poslovnega modela.

Uvodnim predstavitvam bosta sledili 2 okrogli mizi. Prva bo prinesla predloge direktorjev uspešnih podjetij, kako še nadgraditi podporo za vključitev dizajna v razvoj pohištvene industrije. Na drugi okrogli mizi bodo predstavniki vseh stopenj izobraževanja spregovorili glede potrebnosti ozaveščanja o pomenu dizajna za pohištveno industrijo. Srečanje se bo nadaljevalo z individualnimi B2B srečanji med podjetniki in oblikovalci.

Organizator nudi zainteresiranim več informacij in zbira prijave na B2B srečanje na telefonski številki 031 300 976 oz. elektronskem naslovu festival.lesa@gmail.com.

PROGRAM FESTIVALA LESA 2023

Četrtek 5. 10. 2023

19.00 OTVORITEV FESTIVALA LESA 2023 v dvorani Kulturnega centra Kočevje

Program:
• Predstavitev in razglasitev zmagovalnih stolov mednarodnega natečaja Prastol za leto 2023.
• PRASTOL 2022 »Duša zapušča telo« je nastal kot neposreden odziv oblikovalcev na uničujoče požare na Krasu. Prototip nagrajenega stola bodo predstavniki Festivala lesa izročili predstavniku Gasilske zveze Slovenije kot zahvalo za pogasitev požarov na Krasu poleti 2022.
• Predstavitev izdelkov, oblikovanih in izdelanih v sodelovanju Kočevskega lesa, zadruge In situ ter Festivala lesa.
• Zaključek natečaja za najboljši lesen izdelek dijakov programa mizar na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje. Razglasitev najboljšega izdelka in podelitev denarnih nagrad trem najbolje uvrščenim dijakom programa Mizar. Dijaki so se preizkusili v izdelavi svoje različice znamenitega stola oblikovalca ENZA MARIJA, ki je razstavljen v muzeju MOMA v New Yorku. Oblikovalec je dovolil prilagoditev načrta in izdelavo individualne različice tega stola za osebno uporabo.
• Kulturni program

Petek 6. 10. 2023

9.00 Delavnica »LESENI GUMB« v Vrtcu Kočevje

Gumbi, gumbi, gumbi, pisani, okrogli, kvadratni in trikotni, a vsi leseni ... Kotalili se bodo med nami in nam prinašali srečo in veselje. S predšolskimi otroci bomo vrtali, brusili, barvali in šivali, da bomo imeli vedno, ko srečamo dimnikarja, gumb pri roki.

9.30 – 12.30

Osrednji strokovni dogodek »Wood Tech Talk« Festivala lesa v dvorani Kulturnega centra Kočevje: »GOZD PRILOŽNOSTI ZA OBLIKOVANJE SLOVENSKEGA POHIŠTVA«

Program:

• Predstavitev uspešnih rezultatov prve generacije razpisov Centra za kreativnost
• Primeri dobre prakse iz gospodarstva
• Predstavitev nove serije razpisov Centra za kreativnost, pri katerih se lahko podjetja potegujejo za razvojna sredstva.
• Predstavitev razpisov Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, s pomočjo katerih bodo lahko podjetja vključila dizajn kot spremembo poslovnega modela.

Uvodnim predstavitvam bosta sledili 2 okrogli mizi in B2B srečanja.

• Okrogla miza 1 s predlogi direktorjev uspešnih podjetij, kako še nadgraditi podporo za vključitev dizajna v razvoj pohištvene industrije.

• Okrogla miza 2 s predstavniki vseh stopenj izobraževanja glede potrebnosti ozaveščanja o pomenu dizajna za pohištveno industrijo.

• Individualna B2B srečanja med podjetniki in oblikovalci

Sobota 7. 10. 2023

OGLJEFEST na idilični gozdni jasi ob koči na Črnem vrhu

Program:

11.00 »Peš do kope« iz Koblarjev do Črnega vrha – voden planinski pohod na Črni vrh.
Zbirno mesto pri Luži v Koblarjih (parkirišče je na voljo pri igrišču). Nezahtevna pot po gozdnih cestah in vlakah, čas hoje cca. uro in 10 minut.

Odhod v dolino predviden ob 18.00 uri ali individualno. Pohod vodi vaška skupnost Koblarji.

11.00 »S kolesom do kope« - voden rekreativno kolesarski vzpon na Črni vrh. Zbirno mesto pri Rdeči dvorani (Cesta na stadion 7, Kočevje). Skupna dolžina poti 13 km od tega cca. 4 km vzpona po gozdni cesti.

12.00 – 13.00 Zbor na Črnem vrhu, pijača dobrodošlice

13.00 Slavnostni prižig Levstkove kope

Izkušen oglar nam bo zaupal skrivnosti kakovosti kočevskega oglja in kope, pa tudi zakaj jo mora praviloma prižgati ženska.

14.00 Ogleno kosilo

(obvezna je predhodna rezervacija na: festival.lesa@gmail.com, oz. 031 300 976)

- hot dog z ogleno štručko in ocvrt krompirček z oglenim posipom.

- čušpajz - kostelska tradicionalna jed na žlico z rezino domačega oglenega kruha

- gozdarska malica - polenta z ocvirki ali praženo čebulo

14.30 Oglarske zanimivosti in zgodbe o nekdanjih oglarjih v Kočevskem rogu bo z nami delil dober poznavalec, upokojeni ing. gozdarstva Anton Prelesnik.

15.30 Tekmovanje ekip v izdelavi »mulca«, majhne oglarske kope, ki so jo oglarji postavili iz ostankov lesa. Tekmovale bodo tri ekipe s tremi tekmovalci. Ekipe se morajo predhodno prijaviti. Vsi tekmovalci bodo nagrajeni.

Od 16.00 dalje - Zabava s prijetno glasbo, oglenim pecivom in pečenim kostanjem.































KLJUČNI DOGODKI CELOLETNEGA FESTIVALA LESA 2023/24

VAJE V LESU, delavnice

Program delavnic na tematiko oblikovanja in obdelovanja lesa v organizaciji Festivala lesa in s podporo javne agencije SPIRIT Slovenija je namenjen najširšemu krogu udeležencev, ki jih zanima ustvarjanje v tem žlahtnem materialu. Cilj delavnic je krepitev zavesti o pomembnosti lesa, kot trajnega, zdravega in lepega materiala ter udeležencem programov predajati znanje o obdelavi lesa. Na delavnicah imajo udeleženci pod mentorstvom dostop tudi do sodobnih lesarskih orodji in strojev. Program 10-ih delavnic oz. sklopov delavnic je namenjen tako začetnikom, ljubiteljem kot izkušenim mojstrom. Precej vsebin je namenjenih tudi otrokom. Oblikovane so tako, da otroke na privlačen način poučijo o lesu in jim omogočajo izražanje ustvarjalnosti.

LESENI ABONMA, sklop treh lesarskih delavnic

Delavnice ustvarjanja v lesu so namenjene tako popolnim začetnikom kot izkušenim mizarjem, ki doma nimajo ustreznih orodij za realizacijo svojih zamisli. Izobraževanje in delo bo potekalo v sodobno opremljeni Lesarski delavnici Gimnazije in srednje šole Kočevje. Končni rezultat delavnic bo izdelava lesenega izdelka po lastni zamisli udeležencev. Uvodna intenzivna delavnica bo namenjena pridobivanju, osvežitvi ali dopolnitvi znanja o delu z lesom. Zajemala bo prikaz in preizkus uporabe različnih orodij, strojev in tehnik ter pomoč pri načrtovanju vašega izdelka, skupaj z nasveti za rabo materialov. Na drugi in tretji delavnici boste pod strokovnim vodstvom mentorja izdelali vaš leseni produkt.

LESENI ABONMA ZA OSNOVNOŠOLCE, sklop lesarskih delavnic

Sklop petih delavnic za otroke starejše od osem let bo omogočal učencem pod strokovnim vodstvom mentorja spoznavati osnovne veščine lesarstva. Z ročnim delom ter s pomočjo sodobnih strojev bodo izdelali različne uporabne izdelke in jih bodo ob zaključku delavnic ponosno odnesli domov.

RESTAVRATORSKI VIKEND, sklop restavratorskih delavnic

Restavratorske delavnice so namenjene tako začetnikom kot izkušenim mizarjem, ki doma nimajo ustreznega orodja ali jim manjka nekaj znanja o restavriranju lesenih predmetov. Z obnovo lesenega izdelka bodo spoznali različne tehnike, spretnosti, orodja in materiale, ki so potrebni za ustrezno restavriranje. Cilj delavnice je, da se udeleženci naučijo restavratorskih znanj z lično in tehnično ustrezno obnovo svojega ljubega lesenega predmeta.

REZ V LES, likovna delavnica

V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje in Likovnim salonom Kočevje bodo udeleženci pod vodstvom akademske slikarke, grafičarke Monike Plemen izdelali lesorez, ga odtisnili in grafiko uokvirili. Delavnica je namenjena tako začetnikom kot tistim, ki že imajo izkušnje na področju grafike, skratka vsem, ki uživajo v likovnem ustvarjanju.

SAMO MOJ STOL, lesarska delavnica

Udeleženci delavnice bodo izdelali stol po predlogi svetovno znanega italijanskega oblikovalca Enza Marija, čigar stol je razstavljen v muzeju MOMA v New Yorku. Oblikovalec je dovolil izdelavo stola s poljubno prilagoditvijo ali detajli, če je ta namenjen osebni uporabi. Poudarek delavnice, ki je namenjena začetnikom ali bolj izkušenim domačim mojstrom, bo na izdelavi lastne interpretacije stola EM.

KOČEVSKA KROŠNJA, pletarska delavnica

Stare rokodelske tehnike s sodobnim oblikovanjem dobivajo nov pomen. Na delavnici bodo udeleženci iz leskovih viter spletli sodoben »podstavek« za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov. Delavnica, ki jo Festival lesa organizira v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje, je primerna za začetnike in tiste, ki že imate izkušnje s pletarstvom.

LESENI SPOMIN, restavratorska delavnica

Delavnica je namenjena vsem, ki imajo ljub lesen predmet, potreben manjše obnove. Udeleženci bodo spoznali orodja, tehnike in materiale, ki jih potrebujejo, da se tega lotijo sami. Namenjena je tako začetnikom kot izkušenim »mizarjem«, ki doma nimajo pravega orodja ali jim manjka znanja o restavriranju lesenih predmetov.

KONSTRUKTA – LESENA USTVARJANKA, tekmovanje v sestavljanju

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna in pristna lesena didaktična igrača za otroka vsake starosti, ki jo je leta 1976 zasnoval Niko Kralj. Kot plod sodelovanja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Kraljeve hčere Veronike, ustvarjalcev Festivala lesa iz Kočevja in obrtnikov kočevsko ribniškega območja, je zaživela v letu 2022.
Igrača nudi možnost sestavljanja številnih zanimivih oblik s pomočjo lesenih modulov in veznikov. Sestavimo lahko različna vozila, živali, stavbe ali domišljijske objekte. Tekmovanje v sestavljanju je namenjeno otrokom, ki želijo spoznati igračo Konstrukta in se pomeriti v kreativnosti in spretnosti.

6 DIZAJNOV, oblikovalska delavnica

V procesu oblikovanja in načrtovanja izdelka je pomembnih več dejavnikov kot so funkcija, kontekst, estetika, materiali, ekologija, osebni pečat ... Udeleženci delavnice bodo iz ponujenega nabora izdelkov izbrali enotni izziv. Pod vodstvom izkušenega mentorja bo vsak izmed udeleženec skiciral, razvijal in oblikoval svojo variacijo izbranega izdelka ter ga potem tudi izdelal. Namen delavnice je spoznati osnove oblikovalskega procesa ter prikazati pestrost pristopov in rešitev.

MALA ARHITEKTURA V LESU, individualno svetovanje

Arhitektka z dolgoletnimi izkušnjami bo udeležencem svetovala pri načrtovanju manjših zasebnih lesenih objektov, kot so vrtna uta, paviljon, nadstrešek …

PRIJAVA NA DELAVNICE

Na delavnice se lahko zainteresirani prijavijo preko spodnje povezave ali QR kode.

https://kariera.kocevje.si/znanje

Za dodatne informacije pišite na elektronski naslov: festival.lesa@gmail.com.

Delavnice bodo izvedene s finančno podporo SPIRIT Slovenija.
Cena, ki jo plača udeleženec, je delni prispevek k celotnim stroškom.






ZADRUGA FESTIVAL LESA – ZA KROŽNO GOSPODARSTVO OD LETA 2013

Kočevska so gozdne širjave, ki pokrivajo več kot 80 odstotkov občinskih površin. To živo zakladnico so ljudje negovali skozi stoletja in iz nje jemali vrednost s spoštovanjem do njenih vrednot. Iz gozdarstva je raslo tesarstvo, rokodelstvo, obrt in industrija. Žal pa so v preteklih desetletjih okoliščine osamosvajanja in pogosto stihijskega razvoja pozabile na pomen lesa in lokalnih gozdno lesnih verig. To se je odražalo v nazadovanju lesno predelovalne industrije v celotni Sloveniji. Namesto, da bi lesu s tradicionalnimi znanji dodajali vrednost, je začel ta kot neobdelana hlodovina zapuščati naše gozdove in domovino.
Prišel pa je čas iztreznitve. Klimatske spremembe so ohladile glave globalnega kapitalizma in ogrele zamisli, da je les odlična domača in trajnostna surovina. Obogatiti ga želimo z novimi znanji, tehnologijami in oblikami in nenehno plemenititi z veščinami starih mojstrov.
S tem poslanstvom je leta 2013 oblikovala Gimnazija in srednja šola Kočevje pobudo za Festival lesa ob nedvoumni podpori občine Kočevje. Več kot desetletje ustvarjamo prostor za priložnosti, ki jih ponuja naša gozdnata pokrajina. Lokalno prebivalstvo opominjamo na vrednost lesa kot naravne dobrine domačega gospodarstva in naravnega okolja, v katerem imamo svoj dom.
Povezujemo se s podjetniki, znanstveniki in ustvarjalci v regiji, Sloveniji in tujini. Ozaveščamo in spreminjamo naš odnos do gozda in lesa, ki sta vrednost in vrednoti, na kateri smo lahko ponosni.



---------------------------

Več informacij:

Festival lesa
E: festival.lesa@gmail.com
M: 031 300 976
https://festival-of-wood.com/