merceva Odkrito.si

Vrnitev po dveh desetletjih! Se še spomnite te ...

gabrielle carahan Svet24.si

Potrjeno: 22-letno hčer znanega glasbenika ...

laganje Petisvet.si

Prepoznajte znake in razkrinkajte lažnivce!

Pilot_2_galerija Svet24.si

Vojaški piloti krepko prehiteli zdravnike

zala kralj gašper šantl Svet24.si

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Novice Novo mesto

Posebno darilo za obiskovalce, ob prazniku novomeške knjižnice

Piše: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, B.M.

Čas objave:
22.02.2019 21:34

V sklopu praznovanja 1. marca bo novomeška knjižnica ob vračilu knjig odpisala nastale dolgove, tekom dneva pa se bodo zvrstile aktivnosti za vse generacije.

Poleg pestrega programa bodo tokrat na svoj račun po dolgem času prišli tudi zamudniki, ki zamujajo z vračilom knjig. Ob tej priložnosti jim bodo namreč dolgove ob osebnem vračilu knjig pri izposojevalnem pultu odpisali. 

Vsako leto se v sklopu praznovanja v novomeški knjižnici zvrsti več aktivnosti in dogodkov. Poslastica dneva za vse ljubitelje poezije in glasbe bo nastop Jurskega para – harmonikarja Jureta Torija ter radijca, odrskega performerja in govornega interpreta Jureta Longyke, ob 18. uri. Zasnovala sta glasbeno-govorno predstavo, za katero pravita, da je ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva strelja daleč v globine poslušalčevega srca.

V dopoldanskem času bodo skupaj z obiskovalci izdelovali knjižne kazalke in album kratkih sporočil, ob 11. in 17. uri bodo obiskovalcem razkrili zanimivosti Cesarjeve knjižnice, ob 17. uri pa bodo praznovali otroci v družbi Enje Grabrijan ob pravljici malo drugače.

1. marec je dan, ko praznuje novomeška Knjižnica Mirana Jarca. 1. marca 1946 je bila namreč pravno formalno ustanovljena Študijska knjižnica v Novem mestu kot ena od desetih pokrajinskih študijskih knjižnic v Sloveniji. Njene korenine sicer segajo še mnogo dlje v preteklost, v davno leto 1865, ki ga, z ustanovitvijo Narodne čitalnice, štejemo za začetek javnega knjižničarstva v Novem mestu. Današnja Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto nadaljuje bogato tradicijo predhodnice, jo nadgrajuje in prilagaja potrebam lokalnega okolja v sodobnem času.