20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

Bo francoski Trigano kupil Adrio Mobil?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.01.2017 13:28

Francoski proizvajalec vozil Trigano je z delničarji družbe Protej začel ekskluzivna pogajanja za nakup tega slovenskega podjetja, s tem pa za prevzem novomeškega podjetja Adria Mobil, ki je eden vodilnih proizvajalcev počitniških prikolic v Evropi, je Trigano objavil na svoji spletni strani.

Protej je obvladujoča družba ACH, ki ima v lasti skupino Adria Mobil. K tej poleg podjetja Adria Mobil sodi še 11 odvisnih družb, med njimi Adria Dom v Kanižarici, Podgorje v Šentjerneju in Adria Plus v Novem mestu. Protej sicer nima v lasti le proizvodov vozil za prosti čas (Adria Mobil), temveč tudi družbe na področju avtomobilske industrije (Autocommerce, AC Mobil, Avto Triglav), hotelirstva (Grand Hotel Union, Hotel Lev) in informacijske telefonije.

Družba ACH je Adrio Mobil septembra obvestila o začetku pregleda strateških povezav in morebitni prodaji njihovega deleža v tej novomeški družbi. ACH pa je danes ustavil postopek prodaje Adrie Mobil, ker je obvladujoča družba Protej vstopila v ekskluzivna pogajanja za prodajo vseh deležev Proteja s francosko družbo Trigano, je Adria Mobil sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Trigano je ena vodilnih družb v evropski panogi vozil za prosti čas, ki združuje preko 20 različnih blagovnih znamk, ustvarja preko 1,3 milijarde evrov letnega prometa ter zaposluje preko 5000 ljudi v petih evropskih državah. Kot delniška družba kotira na pariški borzi.

Generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole je jeseni ocenila, da Adria Mobil predstavlja enega največjih izvoznikov v državi in v svoji skupini zaposluje več kot 1500 ljudi. Skupina na leto ustvari preko 300 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in več kot 15 milijonov evrov čistega dobička.


Družba je finančno stabilna, nizko zadolžena, z močnim denarnim tokom, ki zagotavlja servisiranje vseh poslovnih obveznosti družbe in redna izplačila dividend.

Večinski lastnik je glede prodaje deleža takrat napovedal, da si bo prizadeval zagotoviti, da bodo ključna merila za izbor najugodnejšega ponudnika vključevala tudi zavezo po izpolnitvi nefinančnih meril, da bo novi lastnik ohranil delovna mesta, proizvodnjo ter sedež v Sloveniji in ohranil blagovno znamko Adria, da bo novi lastnik spoštoval kolektivne pogodbe in pravice delavcev družbe Adria Mobil ter da bo uporabil sinergije za izboljšanje dobičkonosnosti in konkurenčnosti družbe Adria Mobil.

V Adrii Mobil omenjenih pogovorov ne komentirajo, niti ne želijo govoriti o podrobnostih dogovorov. So pa že pred meseci napovedali, da so naklonjeni resnemu strateškemu partnerju, ki bi imel dolgoročne načrte obdržati uspešnost tega pomembnega novomeškega podjetja.