franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Strasbourg

Kekec: Ključno je izobraževanje mlajših generacij

Piše: R.K.

Čas objave:
25.10.2021 10:29

Predsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve Bojan Kekec se je udeležil drugega plenarnega zasedanja Konference o prihodnosti Evrope (KOPE), ki je potekal od 21. do 23. oktobra v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Kot član slovenske delegacije, ki sta jo sestavljala tudi mag. Branko Grims, predsednik Odbora Državnega zbora za notranje zadeve, in Nik Prebil, podpredsednik Odbora za zadeve Evropske unije, se je udeležil sestanka nacionalnih parlamentov kot ene izmed komponent KOPE, seje delovnega telesa o podnebnih spremembah in okolju ter drugega plenarnega zasedanja KOPE.

konferenca-o-prihodnosti-evrope
Konferenca o prihodnosti Evrope
EPP Group

V četrtek sta Kekec in Grims v vlogi predstavnikov Slovenije kot predsedujoče države Svetu EU gostila srečanje članov delegacij nacionalnih parlamentov, ki predstavljajo eno izmed osrednjih komponent KOPE. Osrednji namen srečanja je bila izmenjava mnenj glede delovnih skupin KOPE, razdelitve delegatov v delovne skupine, predsedovanje posameznih delegatov nacionalnih parlamentov delovnima skupinama o migracijah in digitalni preobrazbi ter sodelovanje nacionalnih delegatov na plenarnem zasedanju.

konferenca-o-prihodnosti-evrope
Konferenca o prihodnosti Evrope
EPP Group

V petek je potekal sestanek delovne skupine o podnebnih spremembah in okolju, katere član je tudi Kekec. V razpravi, pri kateri so sodelovali delegati nacionalnih parlamentov, Sveta EU, Evropske komisije ter Evropskega parlamenta in državljani EU, je bilo izpostavljenih več pomembnih težav, izzivov in idej. Kot eden izmed načinov za obvladovanje podnebnih sprememb je bila poudarjena ne le večja raba obnovljivih virov energije, temveč tudi varčevanje z energijo na vseh področjih, ne le na ravni posameznih gospodinjstev. Več razpravljavcev je izpostavilo, da mora EU osnovati in implementirati takšno podnebno politiko, ki bo socialno vzdržna in etično sprejemljiva za prav vse EU državljane, učinkovita v vseh delih Evrope in ne bo povzročala bremena za tiste, ki so v najranljivejšem družbeno-ekonomskem položaju.

Na delovni skupini je zbrane nagovoril tudi Kekec, ki je poudaril, da je ključna vloga delovne skupine ta, da oblikuje zaključke, ki so nekaj inovativnega in imajo dodano vrednost. V nadaljevanju je povedal, da je ustrezna podnebna politika še posebej potrebna za področja, kot so proizvajanje energije, industrija, transport in pridelava hrane. Kekec je zaključil z mislijo, da lahko podnebno nevtralnost dosežemo le z več obnovljive energije, boljšo energetsko učinkovitostjo, čistejšim transportom, bolj zeleno pridelavo hrane, krožnim gospodarstvom, boljšim upravljanjem z gozdovi, zaščito ekosistemov ter vlaganjem v raziskovanje in razvoj. Pri tem je ključnega pomena izobraževanje mlajših generacij.

konferenca-o-prihodnosti-evrope
Konferenca o prihodnosti Evrope
EPP Group

Na plenarnem zasedanju v soboto so v prvem delu predsedujoči KOPE in predstavniki panelov predstavili delovanje in ugotovitve Evropskih državljanskih panelov, nato pa so predstavniki državljanskih forumov opisali pretekle dogodke, ki so v sklopu KOPE potekali na nacionalni ravni. Predstavljeno je bilo delovanje dogodka za evropsko mladino ter
uporaba večjezične digitalne platforme KOPE. Osrednje sporočilo plenarnega zasedanja
KOPE je nedvomno bilo to, da je poglobljen razmislek o evropski prihodnosti, še posebej z
intenzivnim vključevanjem mladih, ključnega pomena, da skupaj zgradimo boljšo EU.