pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Bolnišnica Novo mesto s porastom prihodkov

Piše: R.K.

Čas objave:
22.02.2022 13:32

V Splošni bolnišnici Novo mesto so na včerajšnji seji Sveta zavoda obravnavali in sprejeli Letno poročilo za leto 2021 in Finančni načrt za leto 2022.

Na poslovanje bolnišnice v letu 2021 je vplivalo predvsem obvladovanje epidemije koronavirusa, pa tudi sprejeti Aneksi h kolektivnim pogodbam za medicinske sestre ter povišanje cen energentov, ki se povečujejo tudi za 400 %. Organizacija dela vezana na epidemijo, je bila zahtevna. Le-to je bilo potrebno prilagoditi skladno z Načrtom pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v Splošni bolnišnici Novo mesto. Tudi sama komunikacija z notranjo in zunanjo javnostjo je bila prilagojena kriznim epidemiološkim razmeram: dnevni sestanki ožje skupine – Kolegij za obvladovanje epidemije; dnevni sestanki AVK strokovnih direktorjev na MZ in redni tedenski sestanki širše skupine za obvladovanje epidemije (razširjena z vsemi vodji, predstojniki).

V bolnišnici so od začetka epidemije vse do danes oskrbeli skoraj 2.000 covidbolnikov, od tega čez 300 na intenzivni covidterapiji. Iz novomeške bolnišnice so sporočili, da imajo danes v oskrbi 60 covid bolnikov, od tega 6 na intenzivnem covid oddelku.

Uspešna poslovno finančna sanacija bolnišnice se kaže v  pozitivnem poslovanju v obdobju zadnjih pet let oz. s porastom prihodkov iz 56 na 88 milijonov evrov, vključno s precejšnjimi  investicijskimi vlaganji. Tako v bolnišnici že peto leto poslujemo pozitivni in sicer v letu 2021 z 2.783.820 evrov presežka prihodkov nad odhodki. To izkazuje, da je bolnišnica v danih okoliščinah uspela realizirati planirane prihodke in uspešno obvladala stroške, sproti plačuje vse obveznosti in znatno vlaga v razvoj bolnišnice.

Največje kadrovske izzive ima Bolnišnica Novo mesto še vedno na področju internistične urgence, ker se vsi urgentni zdravniki zaposlujejo v Zdravstvenih domovih namesto v Urgentnih centrih. Lani je iz bolnišnice, zaradi preobremenjenosti z delom v Urgentnem centru, odšlo 5 zdravnikov internistov, ki so se redno vključevali v delo v UC. Vseh pet je odšlo k zasebnikom. Letos se podobno, zaradi preobremenjenosti v UC in z dežurstvi, napoveduje odhod dveh pediatrinj, kar bo še otežilo delo v Urgentnem centru in dežurstvu.

Vodstvo bolnišnice je Svetu zavoda predstavilo ambiciozen Finančni načrt za leto 2022, kjer načrtujejo pozitivno poslovanje tudi v letu 2022. Bolnišnica bo tudi v letu 2022 nadaljevala s pospešenim investicijskim vlaganjem, saj načrtuje 31 milijonov evrov investicij. Skladno s tem vodstvo sledi ukrepom zagotavljanja večje dostopnosti storitev, posledično zagotavljanje večje varnosti, prilagajanje demografskim spremembam, posodabljanju medicinske in informacijske opreme z digitalizacijo ter ohranjanju dolgoročne vzdržne, kakovostne in socialno naravnane zdravstvene oskrbe.

V sporočilu za javnost, ki so ga danes poslali iz novomeške bolnišnice, so zapisali, da je potrebno poudariti, "da bomo zastavljene načrte izvajali v razmerah, ko imamo v državi še vedno prisoten covid-19, ki lahko še tako dobro zastavljene načrte spremeni."

"Veliko skrbi in prizadevanj bomo tudi v letošnjem letu usmerili v zagotavljanje ustrezne strukturne uravnoteženosti kadra. Predvsem bomo poskušali pridobiti kader za delo v internistični urgenci in pediatriji, čeprav na tem področju pričakujemo potrebne sistemske ukrepe tudi s strani Ministrstva za zdravje," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Pred nami je pomembno obdobje izhodne strategije po covid-19 epidemiji. Poleg povečane obravnave pacientov, ki k v Bolnišnico Novo mesto prihajajo zaradi zapletov, ki so značilni po preboleli koronavirusni bolezni, bo potrebno v najkrajšem možnem času nadoknaditi zaradi epidemije odpovedane zdravstvene storitve in hkrati izvajati redne. Čaka nas zahtevno obdobje po epidemiji, ko bomo morali z dodatnimi napori doseči izboljšano dostopnost in posledično ohranjati vzdržne čakalne vrste ter pospešeno investirati v razvoj bolnišnice, saj je epidemija še bolj razkrila vse pomanjkljivosti zdravstva", so še zapisali v sporočilu za javnost.