Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

Brezdomnim Romom iz Kočevja na pomoč

Piše: RTVSLO

Čas objave:
04.03.2013 20:56

Romska družina iz sicer nelegalnega romskega naselja na Trati pri Kočevju je v nedeljo zaradi požara ostala brez strehe nad glavo.

Kljub hitremu posredovanju gasilcevje lesena baraka pogorela do tal.

Občina in pristojni center za socialno delo sta se nemudoma vključila v iskanje ustrezne oblike pomoči za družino, ki po neuradnih informacijah štejeokoli 14 ljudi, med njimi pa naj bili bilo tudi deset otrok različne starosti. Danica Fegic, direktorica kočevskega centra za socialno delo, je pojasnila, da so takoj po dogodku prevzeli vlogo koordiniranja pomoči med službami, ki so jim bile na voljo: policijo, Rdečim križem, civilno zaščito in občino. Družino, ki se je odločila prenočiti na Trati, so ob pomoči Rdečega križa oskrbeli z odejami, oblačili za otroke in odrasle, vzmetnicami in nekaj hrane.


Nekaj ur po požaru je v naselju družino obiskala tudi kočevska podžupanja Liljana Štefanič. Po besedah tiskovne predstavnice občine Kočevje Vesne Malnar je družina prvo noč prespala v svojem pomožnem objektu, sicer pa občina že intenzivno išče rešitve. Z družino, ki je ostala brez strehe nad glavo, so se že pogovorili in jim ponudili kar nekaj možnosti za začasno in tudi trajno rešitev stanovanjskih težav.

Kot je dejala Malnarjeva, so na občini družini ponudili možnost najema stanovanja s pridobitvijo subvencije, naselitev v naselju Marof, ki je zaradi nesoglasij med romskimi družinami zanje žal nesprejemljiva, stanovanje izven Kočevje, ki jim zaradi oddaljenosti ne ustreza, parcelo z možnostjo kasnejšega odkupa, ki bo sprejemljiva, ko skopni sneg, materialno pomoč pri sanaciji začasnega bivališča in začasno postavitev kontejnerja na obstoječi lokaciji. Kako se bo družina odločila, še ni znano.