pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Brežice

Brežiški svetniki pozvali k zagotovitvi denarja za HE Mokrice

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
11.10.2016 13:30

Brežiški občinski svetniki so v ponedeljek vlado in druge pristojne pozvali, naj v predlog državnega proračuna za prihodnje leto in za leto 2018 uvrstijo postavko, ki bo zagotovila denar za gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Z gradnjo te zadnje spodnjesavske HE je namreč povezana tudi protipoplavna ureditev na Brežiškem.

Brežiški svetniki so potrdili sklep, s katerim vlado, ministrstvo za okolje in prostor ter odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor pozivajo, da ob sredstvih za gradnjo HE Mokrice, ki bi jo morali začeti graditi prihodnje leto, zagotovijo tudi denar za ureditev protipoplavno varnostnih ukrepov po uredbi o državnem prostorskem načrtu za njeno gradbeno območje.

Kot so v predlogu sklepa navedli na brežiški občini, omenjeno celovito protipoplavno ureditev na poplavno ogroženih območjih Krške vasi, Velikih Malenc, Loč, Mihalovca in Rigonc predvideva tudi koncesijska pogodba za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save.

Sicer pa medtem, ko gradnja HE Brežice - predzadnje v verigi spodnjesavskih HE - prehaja v zaključni del, v Posavju vse bolj omenjajo gradnjo HE Mokrice, ki bi pomenila logičen zaključek omenjene verige in omogočila njeno načrtovano skupno delovanje.

Martin Novšak, generalni direktor krške Gen energije, krovne družbe skupine, v kateri je tudi družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), je novinarjem nedavno povedal, da se že ukvarjajo z zbiranjem virov za gradnjo njenega energetskega dela, hkrati pa bi radi glede te naložbe dobili primerno mnenje sosednje Hrvaške. Tega namreč še vedno nimajo.

Naložba v HE Mokrice je sicer del programa skupine Gen, pogovori glede financiranja infrastrukturnega dela, ki je domena države, in energetskega dela pa še potekajo in bodo, da pridejo do ugodnih rešitev, potekali še nekaj časa.

Ker naj bi bilo pristojno ministrstvo gradnji HE Mokrice nenaklonjeno, je Novšak še dejal, da se lahko mnenje, ki sloni na trenutnem stanju, zaradi hitrega razvoja dogodkov spremeni.

Kot je predsednik posavskega odbora za HE na spodnji Savi Niko Galeša povedal za STA, bi morali HE Mokrice zgraditi do leta 2020 oz. 2021, skupaj pa naj bi stala nekaj manj kot 200 milijonov evrov - približno 85 milijonov evrov njen energetski in približno 115 milijonov evrov njen infrastrukturni del.

Po podatkih HESS bi bila 28-megavatna HE Mokrice pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi cevnimi agregati pretoka 500 kubičnih metrov na sekundo s šestimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 128 gigavatnih ur. Delovala naj bi avtomatsko in bila daljinsko vodena brez posadke.

Območje njenega vpliva naj bi segalo od sotočja Save s Krko pri Brežicah do meje s Hrvaško. Predvidena je sonaravna ureditev sotočja, s katero bi ohranili Krkin ekosistem in veduto njenega izlivnega odseka.