stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Brezplačne meritve radona

Piše: R.K.

Čas objave:
12.04.2023 10:34

Tudi letos po vsej Sloveniji potekalo brezplačne meritve radona v bivalnih prostorih. Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki med drugim zajema tudi občine iz naše regije.

Meritve se prednostno izvajajo na območju z več radona, ki zajema občine Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika, Žužemberk.

Del meritev se izvede tudi na območju drugih občin (Bohinj, Borovnica, Brda, Brezovica, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog – Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica, Žirovnica).

Meritve radona v bivalnih prostorih, ki so brezplačne. 480 meritev financira Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji v okviru programa »Sistematično pregledovanje in izvajanje meritev radona v bivalnih prostorih v letu 2023«. Za prijavo izpolnite spodnji obrazec.

Brezplačne meritve radona se izvajajo v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v kleti, pritličju ali prvem nadstropju, saj tam pričakujemo povišane koncentracije radona. Za merjenje radona izberemo bivalni prostor, v katerem se zadržujemo največ časa (npr. spalnica, dnevna soba, jedilnica). Rezultat meritve je povprečna koncentracija radona v danem obdobju, iz katere izračunamo, kolikšno dozo sevanja človek prejme med bivanjem v objektu. Detektorja zato ne postavljajte v nebivalne prostore (shramba, hodnik, garaža).

Meritev radona se izvede s pasivnim detektorjem, ki ga dobite po pošti in ga za 60–90 dni pustite na primernem mestu v vašem domu v skladu s priloženimi navodili. Detektor naj ostane na istem mestu celoten čas meritve. Nato ga vrnete po pošti. Rezultat se odčita v akreditiranem laboratoriju. Rezultat meritve radona boste prejeli na vaš kontaktni elektronski naslov.

Prijavni obrazec je dosegljiv na: https://radon.si/index.php/meritve-radona-2023/