stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

Čateške toplice bodo gostile prvenstvo v šahu

Piše: STA

Čas objave:
07.11.2021 07:02

Čateške toplice bodo od 12. do 21. novembra gostile 23. ekipno evropsko prvenstvo v šahu, ki je najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu. Slovenija bo nastopila v najmočnejših postavah z Lauro Vnuk, ki je postala prva Slovenka z nazivom mednarodnega mojstra, ter velemojstrom Lukom Leničem.

Slovesno odprtje bo že dan prej, 11. novembra, na gradu Brežice, osrednji govornik bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Nastopilo bo prek 500 šahistk in šahistov v 70 ekipah iz 38 držav. V Čatežu ne bo svetovnega prvaka Magnusa Carlsena iz Norveške, najboljšega šahista sveta v zadnjem obdobju, ter njegovega ruskega tekmeca Jana Nepomnjaščija, ki se bosta v Dubaju za naslov svetovnega prvaka pomerila le dva dni po EP v Sloveniji.

Bodo pa na EP med drugimi prisotni praktično vsi evropski igralci in igralke iz vrha svetovne lestvice. Slovenija bo nastopila s po dvema ekipama v moški in ženski konkurenci. Na prvih deskah najboljših zasedb bosta igrala oba v zadnjem obdobju najboljša slovenska predstavnika Unukova in Lenič.

Prvenstvo je velik zalogaj za Šahovsko zvezo Slovenije (ŠZS), načrte pa je lani prekrižala epidemija covida-19. Najprej je bilo predvideno, da bo posamično EP maja lani, letos pa ekipno. Prvega so najprej prestavili na december, a so ga morali v začetku lanskega novembra odpovedati.



Direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka ŠZS, je na novinarski konferenci povedala, da bodo v Čateških toplicah navzoči tudi predsednik Mednarodne šahovske zveze Fide Arkadij Dvorkovič ter vodstvo Evropske šahovske zveze (ECU) na čelu s predsednikom Zurabom Azmaiparašvilijem iz Gruzije.

Podpredsednica ŠZS Darja Kapš je izpostavila, da bodo udeleženci EP, sodniki in drugo osebje, ki bo pomagalo pri izvedbi turnirja, bivali v nekakšnem mehurčku.

Gledalcev tako ne bo v dvorani, tekmovanje pa bo mogoče v živo spremljati le prek spleta in iz poročil novinarjev. Ti bodo edini, ki bodo lahko še prišli v dvorano. Vsi pa bodo morali izpolnjevati pogoje PTC, obenem se bodo morali med prvenstvom tudi testirati na novi koronavirus.

"Prihodnje leto bo v Termah Olimie še posamično EP v šahu. Dve tako veliki prvenstvi v tako kratkem času pomenita tudi veliko čast za Slovenijo. Po blejski olimpijadi Slovenijo spet postavljamo na svetovni šahovski zemljevid, obetamo pa si tudi veliko promocijo šaha in tudi države nasploh," je še dodala Kapševa.