franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Cepimo se!

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
26.07.2021 10:37

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato je treba doseči ustrezno precepljenost prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.

Cilji cepljenja so preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s covid-19 in s tem škodljivih posledic za našo družbo.

S cepljenjem ne zaščitimo samo sebe, temveč zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev in drugih prebivalcev.

Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19

Cepljenje proti covid-19 bo pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja. Ključno je, da zaščitimo svoje zdravje ter tudi zdravje svoje družine, prijateljev, sosedov, znancev in sodelavcev.

Slovenija želi s cepljenjem proti covid-19 doseči tri cilje:

  1. zmanjšati umrljivost zaradi covid-19,
  2. zmanjšati število hospitalizacij,
  3. zaščiti prebivalce, ki so najbolj izpostavljeni okužbam.

Še vedno pa je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Prijava na cepljenje preko portala zVem

Na cepljenje se naročite s pomočjo aplikacije, ki se nahaja na portalu zVem. Za naročanje ne potrebujete certifikata. V primeru, da do portala zVem ne morete dostopati, se na cepljenje lahko naročite pri svojem osebnem zdravniku. Ko boste za cepljenje na vrsti, boste na cepljenje povabljeni s strani izvajalca cepljenja.

EU digitalno COVID potrdilo dostopno

Vsi, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), bodo v kratkem prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo v pisni obliki bo poslano vsem prebivalcem, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjujejo.

Vsi državljani z dostopom do zVEM portala (digitalnim potrdilom ali s smsPass) lahko dostopajo do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti in si potrdila lahko natisnejo.

Najkasneje 1.7. 2021 bodo vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov (če torej ti ne bodo izrecno rekli, da potrdila ne potrebujejo) brezplačno izdati EU digitalno COVID potrdilo v okviru storitve testiranja ali cepljenja.

V juliju bo objavljena tudi aplikacija, da bomo lahko svoja COVID potrdila nosili s seboj »v telefonu«. Do njih bomo lahko kot prijavljeni uporabniki dostopali preko zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno potrdilo« vedno pri roki. Več o digitalnem COVID potrdilu lahko preberete tukaj.

Cepljenje in cepilni centri

Cepljenje je brezplačno in zagotovljeno vsem, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji, ne glede na to, ali so zavarovani. V Sloveniji se lahko cepijo tudi osebe, zaposlene v Sloveniji. Sredstva za nakup cepiva in stroške za izvedbo cepljenja so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije.

Cepilni centri po državi delujejo po določenih urnikih izvajalcev cepljenja. V večini so cepilni centri v zdravstvenih domovih. O delovanju posameznega cepilnega centra lahko izveste na spletni strani centra. Centri objavljajo tudi urnike cepljenja in cepivo. Kje se nahajajo cepilni centri, lahko preberete tukaj.