franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Brestanica

AVDIO: Certifikat za poslovno odličnost Termoelektrarni Brestanica

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2020 05:48

Letošnji prejemnik priznanja RS za poslovno odličnost je družba Lotrič Meroslovje, ki je prejela mednarodni certifikat odličnosti EFQM s petimi zvezdicami. Certifikat je prejela tudi družba Termoelektrarna Brestanica. V agenciji Spirit Slovenija poudarjajo, da je sistematično uvajanje poslovne odličnosti ključ do povečanja konkurenčnosti Slovenije.

Družba Lotrič Meroslovje, ki je nacionalno priznanje za poslovno odličnost prejela že leta 2012, je v postopku ocenjevanja prejela več kot 550 točk, Termoelektrarna Brestanica pa več kot 400. Skupno je možno doseči tisoč točk. Obe družbi prejmeta mednarodno veljavni certifikat EFQM - Termoelektrarna Brestanica takšnega s štirimi zvezdicami - ki ga bosta lahko uporabljali tri leta.

Certifikat podeljuje istoimenska bruseljska organizacija, ki je tudi lastnica evropskega modela odličnosti, na katerem temelji postopek ocenjevanja. Slednjega med drugim sestavlja večdnevni obisk v podjetju, v sklopu katerega ocenjevalna skupina izvaja intervjuje z zaposlenimi v podjetju. V zaključku ocenjevanja na podlagi vseh zbranih podatkov in predpisane metodologije pripravijo končno oceno.

Postopek podelitve priznanja se je sicer začel z objavo razpisa v uradnem listu. Prejete vloge je nato ocenila skupina neodvisnih ocenjevalcev, ki jo je določila razsodniška skupina.

Kot je na včerajšnji podelitvi priznanja poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, je treba poslovno odličnost "postaviti pod reflektorje", saj predstavlja enega od temeljev za ugoden konkurenčni položaj podjetij.

Doseganje poslovne učinkovitosti in konkurenčnosti je po njegovih besedah tesno povezano z digitalno transformacijo. "Na tem področju ministrstvo vzpostavlja sistemski pristop k podpori podjetjem. Prek izvajalskih organizacij bomo do konca trenutne finančne perspektive zagotovili 32 milijonov evrov," je povedal.

Odličnost je neločljivo povezana tudi z učinkovitostjo poslovanja in trajnostnimi strateškimi transformacijami, je dodal. Letos bo ministrstvo tema področjema predvidoma namenilo 12 milijonov evrov. "Vendar pa lahko država ustvari le optimalno gospodarsko okolje. Kako se bodo podjetja razvijala, je odvisno od vodstva vsake organizacije posebej," je poudaril minister.

Nad projektom priznanja za poslovno odličnost bdi javna agencija za spodbujanje podjetništva Spirit Slovenija. Kot je dejala njena direktorica Ajda Cuderman, Slovenija na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti beleži napredek, s sistematičnim uvajanjem poslovne odličnosti v organizacije pa lahko rezultat še izboljša.

"Pridobitev certifikata poslovne odličnosti za slovenske izvoznike pomeni izjemno pozicioniranje pri obstoječih in potencialnih poslovnih partnerjih," je poudarila. Želi si, da bi pomen doseganja odličnosti prepoznalo čim več podjetij. Ob tem je spomnila, da pridobivanje certifikatov poslovne odličnosti v Sloveniji sofinancira država, kar daje slovenskim podjetjem prednost pred tujimi.

Da je certifikat poslovne odličnosti "ključ za odpiranje trgov", je za STA poudaril tudi direktor Lotrič Meroslovja Marko Lotrič. "To in pa dejstvo, da smo družinsko podjetje, sta pomembna razloga, zaradi katerih poslovni partnerji izberejo nas," je dodal. Doseči poslovno odličnost je po njegovih besedah stvar sprememb na več področjih, med drugim voditeljstva, strategij in povezovanja zaposlenih.

Na pridobitev certifikata je ponosen tudi direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj. Zasluge zanj je pripisal vsem zaposlenim, ki si po njegovih besedah vsak dan prizadevajo za izboljšave na vseh področjih. "Menim, da imamo znanje in voljo, da nadaljujemo s prizadevanji in dosežemo še višjo stopnjo poslovne odličnosti," je dodal.

V sklopu včerajšnjega osrednjega letnega dogodka, ki so ga naslovili Ključ do odličnosti, je potekala tudi okrogla miza. Sodelovali so najboljši nogometni sodnik leta 2019 Damir Skomina, inženirka leta 2019 Aida Kamišalić Latifić, Slovenka leta 2019 Ninna Kozorog, specialist plastične kirurgije Uroš Ahčan, podjetnik leta 2019 Peter Podlunšek in prejemnik državnega priznanja za poslovno odličnost v letu 2019 Andrej Poklič.

Lani so namreč priznanje podelili zreškemu proizvajalcu zglobov za avtomobilsko industrijo, družbi GKN Driveline Slovenija, katere direktor je Poklič. Podjetje je prejelo več kot 500 točk in s tem postalo upravičeno do mednarodnega certifikata.

Spirit je že objavil tudi razpis za podelitev priznanja za letos, na katerega se lahko organizacije prijavijo do 28. maja.

Direktor TE Brestanica Tomislav Malgaj o pomenu zaposlenih