stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Šentjernej

Jutri zadnji dan županovanja šentjernejskega župana Radka Luzarja

Piše: STA

Čas objave:
18.12.2019 10:01

Za šentjernejskega župana Radka Luzarja, ki je zaradi nesoglasij v občinskem svetu septembra podal odstopno izjavo, bo četrtek zadnji dan županovanja. Odstop je napovedal za 19. december in tega datuma se bo tudi držal. Občino bo do izvolitve nadomestnega župana do predvidoma konca februarja vodil zdajšnji podžupan Janez Selak.

Luzar, ki šentjernejsko občino nepoklicno vodi drugi mandat, za to mesto pa se je potegoval s podpisi volivcev, je ob napovedi svojega odstopa dejal, da želi do 19. decembra še opraviti občinske zadeve, ki bi z njegovim odhodom zastale.

Kot je ocenil danes, mu to ni v celoti uspelo, saj prenosa koncesije za opravljanje javne gospodarske službe zbiranja, odvajanja in čiščenja voda v občini na občinsko podjetje še niso uspeli speljati. So pa sprejeli proračun prihodnjega leta in pripravili več projektov do leta 2022, ki bodo podprti z državnim in evropskim denarjem, je dodal.

Luzar politiko zapušča in se vrača v gospodarstvo. Pri tem želi, da občani izberejo "pravega župana, ki bo sposoben občino razvojno voditi naprej, in da se zamere, nagajanje in podobno" v Šentjerneju končajo, je dejal.

Občina bo sicer morala po Luzarjevem odhodu razpisati nadomestne županske volitve, do izvolitve in potrditve novoizvoljenega župana pa jo bo vodil nepoklicni podžupan Selak, ki se je za mesto občinskega svetnika potegoval na listi Skupaj za prihodnost, ki je kandidirala tudi župana Luzarja.



Selak je za STA ocenil, da bi lahko novega župana dobili do konca februarja prihodnje leto in še zatrdil, da se sam za to mesto ne bo potegoval. Po neuradnih informacijah STA naj bi bilo sicer za mesto župana omenjene dolenjske občine veliko zanimanja.

Luzar, sicer podjetnik in lastnik podjetja L-Tek Elektronika, je kot glavni razlog odstopa ob njegovi napovedi navedel zaplete ob prenovi občinske ceste v Dolenji Stari vasi, kjer sicer živi, ki je pri občanih naletela na mešane odzive. Organizirali so dve civilni pobudi, nezadovoljstvo zaradi novega obvoza pa je po njegovih besedah vodilo do vandalizma, odstranjevanja cestnih ovir in groženj.

Pristavil je, da vse to obsoja, in da mora, če hoče zadeve umiriti, odstopiti. V pojasnilu svetnikom je pristavil, da je prišel na občino, da bi nekaj naredil in ne, da bi tratil čas.

Ob zapletih pri sprejemanju rebalansa proračuna je tudi ocenil, da v občinskem svetu nima podpore in da nekateri želijo, da naj odide. Ker ima nasprotnike v občinskem svetu, celo med tistimi, ki so ga prepričevali za vnovično župansko kandidaturo, pa "nima smisla vztrajati", je poudaril.